Wanneer kan je beter repareren of vervangen?

Door je spullen goed te onderhouden of te repareren, hoef je geen nieuwe producten te kopen. Als iedereen dat doet, besparen we een hoop grondstoffen en dat is goed voor het klimaat.

Geef producten een tweede kans door onderhoud en reparatie, dat is goedkoper dan vervangen.

Bekijk welke apparaten je beter kan repareren of vervangen

Voor sommige spullen is het al bekend dat je het beter kunt repareren of vervangen. Al geldt er meestal: apparaten repareren is goedkoper dan vervangen. Als je wasmachine bijvoorbeeld stuk gaat, kan deze misschien nog gemaakt worden. Wasmachines zijn namelijk niet veel energiezuiniger geworden de afgelopen jaren. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over welke apparaten je beter kunt repareren en welke je beter kunt vervangen, omdat ze veel energiezuiniger zijn geworden.

Bespaar kosten door spullen te repareren

Wil je geld besparen door spullen te repareren in plaats van te vervangen? Bekijk dan de onderstaande tips:

Onderhoud je spullen

Door bijvoorbeeld je waterkoker af en toe te ontkalken, duurt het minder lang voor het water kookt. Hierdoor bespaar je energie en heb je minder kans dat de waterkoker kapot gaat door kalk. Het is dus een goed idee om je spullen te onderhouden. Bekijk hoe je dit doet op gebruikershandleiding.nl.

Repareer zelf je spullen

Sommige producten kun je gemakkelijk zelf repareren. Hiermee kun je kosten besparen en ben je duurzaam bezig. De Stichting Ideële Reclame (SIRE) geeft informatie over hoe je producten zelf kunt repareren of waar je dit kunt laten doen.

Heb je nog vragen over hoe je het beste jouw product kunt repareren? Kijk dan op iFixit, Jafix of Fixje. Hier vind je reparatiehandleidingen met plaatjes voor allerlei apparaten.  

Bezoek een Repair Café

Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar je spullen kunt repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er vrijwilligers met veel reparatiekennis en -vaardigheden die je kunnen helpen. Zo kun je samen iets goed doen voor jezelf en het klimaat. Vind een Repair Café bij jou in de buurt.

Wil je het liever niet zelf repareren? Ga dan op zoek naar een professionele monteur die naar je toe komt op monteuropafstand.nl. Om bijvoorbeeld je telefoon te laten repareren kun je kijken op TechniekNederland.nl.

Beluister een podcast over Repair Cafés.

Denk bij repareren aan …

… een nieuw zuinig apparaat

Soms is een nieuw apparaat zuiniger dan het kapotte apparaat dat je nu hebt. In dat geval kan het soms beter zijn om je apparaat te vervangen. Vooral koelkasten, vriezers en wasdrogers zijn de laatste jaren veel zuiniger geworden.
Lees meer over elektrische apparaten.

Help anderen met repareren

Ben je heel handig? Als je veel ervaring hebt met repareren kun je ook anderen helpen. Richt bijvoorbeeld een eigen Repair Café op of sluit je aan de bij de Week zonder Afval.