Hoe zorg ik voor minder CO2-uitstoot bij het bestellen en terugsturen van pakketjes?

We winkelen steeds meer online. Wist je dat je tijdens het online winkelen keuzes kan maken die beter zijn voor het klimaat? Dit doe je door te letten op de CO2-uitstoot bij het bezorgen, ontvangen en terugsturen van pakketjes.

We sturen meer dan de helft van onze online bestelde schoenen terug.

Bespaar CO2-uitstoot door slimmer online te winkelen

Door slim online te shoppen kun je CO2 besparen. Bij het thuis laten bezorgen van pakketjes en het terugsturen ervan komt veel CO2 vrij. Vooral bij spoedbestellingen, want dan kan de bezorger namelijk geen slimme route plannen en dat kost extra brandstof.

Of kies voor een op een ophaal- of afgiftepunt als Homerr voor je pakketjes. Het is ook mogelijk om je pakketjes in de winkel met ‘click en collect’ te laten bezorgen. Zo kan een bezorger alles in één keer op één plek afleveren, dat scheelt veel CO2. Je kunt ook kiezen voor een fietsbezorging. 

Bekijk de tips om duurzamer online te shoppen

Bij het bestellen, ontvangen en terugsturen van jouw pakketje is er een aantal dingen waar je op kunt letten. Lees de volgende tips en start met slim online te winkelen:
 

Bestellen

Bij het bestellen is het belangrijk om goed naar de productomschrijving te kijken en de maattabellen te gebruiken. Op deze manier voorkom je dat je het moet terugsturen als het niet past en hoef je kleding niet in meerdere maten te bestellen. Heb je iets op een bepaalde datum nodig? Bestel dan op tijd, zodat je een spoedbestelling voorkomt. Heb je nog een ander artikel op het oog bij dezelfde webshop? Bestel het dan tegelijk! Dan hoeft er meestal maar één keer gereden te worden.

Ontvangen

Bij het ontvangen van je pakketje kun je vaak ook kiezen voor een afhaalpunt. Dan kan de bezorger een hoop pakketjes op één punt afleveren. Haal je pakketje daar lopend of op de fiets op. Wil je het toch thuis laten bezorgen? Zorg dan dat je thuis bent op het bezorgtijdstip, laat het bij je buren bezorgen of neem een brievenkast. Houd je het product? Zorg dan dat je de verpakking in de juiste afvalbak gooit.

Terugsturen

Moet je toch iets terugsturen? Breng dan het pakketje lopend of met de fiets terug naar het afhaalpunt. Gebruik de verpakking waarin je het hebt ontvangen. En zorg dat je het weer netjes inpakt, zodat het onbeschadigd bij de webwinkel aankomt. Dan kan het product weer opnieuw verkocht worden!

Hoe slim shop jij eigenlijk al online? Doe de quiz op de website van Milieu Centraal en ontdek of jij al de juiste keuzes maakt voor het klimaat. Of bekijk meer tips om bewuster online te shoppen op milieucentraal.nl.

Let extra op bij het bestellen van kleding en schoenen

We sturen ongeveer 40 procent van onze kleding terug. Bij schoenen is dit zelfs 60 procent. Voorkom het terugsturen van kleding en schoenen door goed te kijken naar de maattabellen en pasvorm. Lees meer over het bewuster bestellen van kleding en schoenen op de website van Milieu Centraal onder het kopje ‘Kleding en schoenen: 1 of meer maten’.

Check of de webwinkel met ‘Bewust Bezorgd’ werkt

Steeds meer webwinkels werken met ‘Bewust Bezorgd’. Webwinkels die een ‘Bewust Bezorgd’-logo op hun website hebben staan, zijn actief bezig om hun CO2-uitstoot te meten en verbeteren. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bezorgoptie aan te bieden die beter is voor het klimaat. Het is goed om hiervoor te kiezen. Zie je de optie niet staan op de website? Vraag ernaar!

Het is het beste voor het klimaat om je CO2-uitstoot te verminderen. Dit kun je doen door de tips voor online winkelen goed op te volgen. Maar soms kun je CO2-uitstoot moeilijk of niet voorkomen. Dan is er een andere manier hoe je het goed kunt maken. Dit heet ‘compenseren’. Als je hiervoor kiest, betaal je iets meer voor de bezorging van je bestelling. Dit geld wordt dan gebruikt voor klimaatprojecten die CO2-uitstoot compenseren.

Heb je een eigen online winkel en wil je zelf starten met bewust bezorgen? Kijk voor meer informatie op de website van Bewust Bezorgd.

Denk bij pakketjes ook aan het kopen en verkopen van tweedehands spullen en aan ruilen, lenen en weggeven

Heb je die bladblazer echt nodig of kun je het ook lenen? Wil je het toch kopen, denk dan eens aan tweedehands.