€4,6 miljard toegekend aan duurzame projecten

Bijna 3500 duurzame projecten hebben in de afgelopen maanden een subsidiebeschikking ontvangen, dat schrijft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer over de voorlopige resultaten van de SDE++ 2020. In totaal krijgen deze projecten voor maximaal €4,6 miljard subsidie. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij gezamenlijk 3,29 megaton CO2-reductie per jaar op.  

In november van 2020 heeft de eerste openstelling van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) plaatsgevonden. Hierdoor werd het voor het eerst mogelijk om naast de productie van duurzame energie, ook subsidie te krijgen voor andere CO2-reducerende technieken, zoals de afvang- en opslag van CO2 (CCS) en elektrische boilers. Hoewel de beoordeling van de subsidieaanvragen nog niet volledig is afgerond, is inmiddels het merendeel van de aanvragen beoordeeld en zijn de meeste subsidiebeschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor ruim 3300 zon-op-dak-projecten

Net zoals in recente rondes van de SDE+-regeling, is het overgrote deel van de subsidiebeschikkingen afgegeven voor zon-PV-projecten (3424). 97% hiervan, ruim 3300 projecten, wordt gerealiseerd op daken. Het grootste deel van het subsidiebudget, maximaal €2,1 miljard, is toebedeeld aan het Porthos-project in de Rotterdamse haven, waarbij CO2 wordt afvangen en opgeslagen. Hier staat dan ook de grootste CO2-reductie tegenover: 2,34 megaton CO2 per jaar. Tot slot zijn er ook verschillende beschikkingen uitgegeven voor andere nieuwe technieken in de SDE++, zoals restwarmte, warmtepompen en elektrische boilers. RVO zal naar verwachting de komende weken het resterende budget beschikken. Klik hier voor meer informatie.