Regionale Energiestrategie (RES)

Regionale Energiestrategie (RES)

We gebruiken in Nederland veel energie, onder andere voor het verwarmen van onze huizen, voor vervoer en voor onze industrie. Deze energie wordt grotendeels opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen en aardgas. Daar komen veel CO2 en andere broeikasgassen bij vrij, waardoor de aarde opwarmt. Daarom hebben we een Klimaatakkoord. Hierin staan afspraken om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het opwekken van duurzame energie. Ontdek op deze pagina de afspraken over duurzame energie in jouw regio.

‘Ruimte voor nieuwe energie. Niet makkelijk, wel nodig.’

Wat is een RES?

We willen in Nederland steeds meer duurzame energie opwekken. Dit doen we vooral op zee, maar dat is niet genoeg. We moeten dus ook op land duurzame energie gaan opwekken. De plaatsing van windmolens en zonnepanelen verandert ons landschap en de omgeving waarin we wonen. Daarom kijken we samen naar de beste mogelijkheden. Dit gebeurt in 30 energieregio’s, ieder met een eigen Regionale Energiestrategie (RES). Een RES is het document van een regio waarin de afspraken over duurzame energie staan.

Wat gebeurt er in mijn regio?

Als er een zonnepark of windmolen komt in de omgeving waar je woont of werkt, heb je misschien wel vragen zoals: “Welke gevolgen heeft dit voor mij?” of “Ga ik hier last van hebben?” Wil je weten waar jouw regio mee bezig is en wat dat voor jou betekent? Klik dan op de pijl naast de provincie waar je woont en kies jouw regio.

Overzicht van alle gemeenten

Weet je niet precies in welke RES-regio jij woont? Bekijk dan het overzicht van alle gemeenten.

Veelgestelde vragen

Heb je nog meer vragen?

Ben jij als inwoner, bestuurder, initiatiefnemer of volksvertegenwoordiger betrokken bij de RES? En wil je meer informatie? Bekijk dan de gespreksassistent op NPRES.nl. 

Lees meer over zonne- en windenergie

Wil je meer weten over zonne-en windenergie (hernieuwbare energie)? Bekijk dan de onderstaande websites:
Op MilieuCentraal.nl lees je meer over zonne-energie 
Bekijk de website van Milieu Centraal over windenergie

Over Iedereen doet WAT

De overheid, bedrijven en jijzelf, iedereen doet wat voor het klimaat. Dat kan iets groots zijn of juist klein. Goedkoop of duur. Iets doen voor het klimaat doe je op jouw manier. Op ‘Iedereen doet WAT’ vind je mogelijkheden om het klimaat te helpen en ontdek je wat het beste bij je past.