Ton Willemsen, TONZON

Klimaatpartner Tonzon bedekte het speelveld van het Olympisch Stadion in Amsterdam met 7000m2 radiatorfolie. Buurtbewoners mochten de folie daarna gratis gebruiken. “Het kan heel simpel zijn om energie te besparen. Ook voor mensen die niet veel te besteden hebben”, zegt directeur Ton Willemsen.

Energie besparen is belangrijk en het is voor iedereen mogelijk. Dat wilde Willemsen met de stunt in het Olympisch Stadion duidelijk maken. Hij werd hiervoor benaderd door het bureau 02025. Ze wilden iets leuks doen op de Dag Tegen Gas op 27 maart. Met radiatorfolie wordt het warmteverlies lager. En dus gaat ook het gasgebruik omlaag. “We laten nog te veel warmte weglekken en dat is zonde”, zegt Willemsen.

Energie besparen zit bij Willemsen in het bloed. Tijdens de economische crisis van de jaren tachtig in de vorige eeuw besefte hij zich dat we zuinig moeten omgaan met energie. “Daar heb ik me toen in vastgebeten. Ik heb me verdiept in warmtestromen en hoe je warmteverlies tegengaat. Daar heb ik een techniek voor ontwikkeld. Bij Tonzon weten wij nu heel veel van isoleren.”  

De actie in het Olympisch Stadion leverde Tonzon nationale publiciteit op. Ergens had het ook iets weg van een stunt van verpakkingskunstenaar Christo, die in de jaren negentig wereldberoemde bouwwerken ‘inpakte’. Het was geen enorm lastige klus om zoveel radiatorfolie naar Amsterdam te vervoeren en daarmee het veld in het stadion te bedekken. “Wij kunnen folie maken op elke gewenste lengte en breedte. Voldoende om het veld mee te bedekken. We hebben het in een busje meegenomen uit Enschede. Opgerold woog het 175 kilo. Radiatorfolie weegt minder dan papier, dat weten niet veel mensen.” 

De reacties van mensen die de radiatorfolie gratis mochten meenemen, vond Willemsen hartverwarmend. “Met de hoge energiekosten van dit moment, houden mensen met weinig geld minder geld over om te besteden. En dat is een groot probleem. Daarom hebben we de radiatorfolie voor niks weggegeven. Mensen liepen met een blij gezicht weg. Dat maakte het een bijzondere dag.”

Willemsen vindt dat we gas handiger kunnen gebruiken omdat de warmte op te veel plekken onnodig weglekt. “Nu komt maar een beperkt deel van de warmte, die we uit het gas halen, aan op de plaats van bestemming. Dit kan eenvoudig opgelost worden met meer folies. De CO2 uitstoot die we daarmee besparen, kunnen we investeren in de verdere verduurzaming van gebouwen.”

Energie besparen kunnen we dus allemaal en dat is ook de boodschap van de landelijke campagne: Zet ook de knop om. We willen minder afhankelijk zijn van buitenlands gas. De energierekening is heel hoog en minder gas is goed voor het klimaat. De Rijksoverheid gaf laatst het goede voorbeeld met het verlagen van de thermostaatinstelling met 2 graden in de Rijksgebouwen. Willemsen heeft nog een tip voor kantoorpersoneel dat bang is voor een koude werkplek. “Een klein stukje radiatorfolie onder het bureau geplakt, houdt de benen warm. De folie reflecteert de warmte van je knieën en houdt zo je onderbenen beter warm.”
 
Willemsen heeft nog meer tips, bijvoorbeeld voor bedrijven en instellingen. “In een technische ruimte van een bedrijf is het vaak warm. Koppelingen en afsluiters zijn vaak helemaal niet geïsoleerd. Pak ze in met folie en doe dit ook om de leidingen. Bij een ringleidingsysteem voor warmtapwater bespaart dit extra veel energie. 

Met betrekking tot thuis, heb je een (close-in) boiler?  Pak hem in met folie. Dat bespaart veel stroom. Tot slot, bij veel mensen en in veel gebouwen, staan de radiatoren voor de buitenmuur. Plak wat folie direct achterop de radiator en de muur wordt niet meer opgewarmd. De radiatorfolie doet op deze manier onzichtbaar zijn werk.”