Dat is zo... toch? - Verwarming

Het klimaat is behoorlijk ingewikkeld. Wat is nu eigenlijk de beste manier om zo klimaatvriendelijk mogelijk te leven? Welke informatie klopt nu wel? En wat is echt klinkklare onzin? Dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, is niet zo gek. Feiten en fabels leven vaak door elkaar heen. Dus helpen we je graag op weg. In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we de komende weken aan experts hoe het nu écht zit met onder meer je koelkast, verwarming en het eten van soja.

Ik zet de verwarming ’s nachts nooit helemaal uit. Dan bespaar ik het meest… toch? 

Antwoord:

Het is inderdaad beter om je verwarming ’s nachts laag te zetten. Daar bespaar je meer energie mee dan het kost om het huis weer op te warmen. Is je woning gebouwd na 1994? Doe dan de thermostaat ’s nachts twee tot vier graden omlaag. Bij vorst is één of twee graden lager beter, want anders duurt het opwarmen te lang. Bij woningen die vóór 1994 zijn gebouwd, kan de kachel ’s nachts zelfs vijf tot zeven graden omlaag. Wie de thermostaat helemaal uitzet bespaart meer, maar… dat is niet aan te raden vanwege de kans op vochtproblemen en/of bevroren leidingen bij vorst.

Meer weten? Klik hier (bron: Milieu Centraal). En houd natuurlijk onze website en socials in de gaten voor meer tips en tricks.