Zuiniger rijden

Als je auto rijdt in een auto die gebruikmaakt van fossiele brandstoffen als diesel of benzine, vervuil je niet alleen de lucht met fijnstof maar je stoot ook nog eens CO2 uit tijdens het rijden. Je kan dit verminderen door zuiniger te rijden. Dat is goedkoper voor jou, maar vooral ook beter voor het klimaat.

Een van de opties is gebruikmaken van brandstofbesparende in-car systemen in je auto, zoals cruise control, de ECO-modus, de schakelindicator of het start-stop systeem. Als je deze systemen gebruikt, rij je relaxter en bespaar je geld, want je verbruikt minder brandstof en je stoot ook minder CO2 uit. Met een zuinige rijstijl kun je tot 10 procent brandstof besparen. Kortom, je bent Lekker op weg!

Hieronder leggen we precies uit hoe de systemen werken:

Cruise control

Met de cruise control (aan) rij je automatisch met een gelijkmatige snelheid en rij je tot wel zo’n 5% zuiniger op de snelweg.

ECO-modus

In de ECO-modus rijdt een auto het zuinigst en kan je per liter brandstof of kWh stroom de meeste kilometers afleggen.

Start-stop systeem

Het start-stop systeem schakelt de motor automatisch uit zodra de auto stilstaat en in z’n vrij wordt gezet of het rempedaal wordt ingedrukt (bij een automaat).

TIP: Controleer of het start-stop systeem aanstaat. Heeft je auto geen start-stop systeem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je een tijdje stil moet staan, bijvoorbeeld voor een openstaande brug.

Schakelindicator

De schakelindicator laat zien wanneer je het beste kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden.

TIP: Controleer of de schakelindicator aanstaat. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren op naar een hogere versnelling.

Door de schakelindicator te volgen, rij je tot wel zo’n 5% zuiniger.