Zonnepanelen

Door zonnepanelen op je dak te installeren spaar je niet alleen het klimaat. Het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Ook bij bewolkt weer profiteer je van de zon en wek je een deel van je eigen stroom op een duurzame manier op.

Door zonnepanelen draag je bij aan een beter klimaat.

Bespaar ieder jaar honderden euro’s

De aanschaf van zonnepanelen verdient zich al snel terug, maar hoe snel? Een klein rekenvoorbeeldje: voor een set van 10 zonnepanelen betaal je ongeveer 4.700 euro. Jaarlijks bespaar je dan ongeveer 600 euro op je energierekening. Dit betekent dat je de zonnepanelen in 8 jaar terugverdient. Als je ook nog de btw - 760 euro - terugvraagt, kost de investering nog 3.940 euro en verdien je deze al in iets meer dan 6 jaar terug. Het is goed om te weten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2023 wijzigt. Wat deze regeling inhoudt, lees je op de website van Milieu Centraal.

Volgens een berekening van Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 6 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente onder de 2 procent ligt. Bij deze berekening is het terugvragen van btw niet meegenomen, dus na belastingteruggave valt deze berekening nog gunstiger uit.

De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen zonnepanelen. De afbeelding bevat drie iconen: een tussen-, hoek- en vrijstaande woning. De vrijstaande woning heeft meer ruimte voor zonnepanelen. Daarom bespaar je met een vrijstaande woning jaarlijks meer geld dan met een tussen- en hoekwoning.

Bekijk of jouw dak geschikt is

Veel daken in Nederland zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen, maar de ligging van je dak heeft invloed op de opbrengst. Als je dak veel in de schaduw ligt, zal de opbrengst van de zonnepanelen iets lager zijn. Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de adviestool van Milieu Centraal. 

Wij hebben tien zonnepanelen, dit zijn er genoeg om ons jaarlijkse energieverbruik te dekken. - Mike

Btw terugvragen

Op de aanschaf van je zonnepanelen kun je 21 procent btw terugvragen. Dit scheelt je veel geld en is eenvoudig te doen. Lees hier meer over hoe je de btw op zonnepanelen kunt terugvragen. 

Check de subsidies en leningen

Wil je voor de aanschaf van zonnepanelen liever niet je eigen spaargeld gebruiken? Kies dan voor een Energiebespaarlening met gunstige rente. Check de mogelijkheden voor jou op Energiebespaarlening.nl. Of kijk of er nog regionale of lokale subsidies zijn via Energiesubsidiewijzer.nl. 

Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. – Evelien

Profiteer ook zonder eigen dak van zonnepanelen

Heb je geen eigen dak en wil je toch profiteren van de zon? Dat kan door mee te doen met een zonneproject in de buurt of zelf een project op te zetten. Lees meer over deze mogelijkheden op de website van Milieu Centraal.

Bekijk tips van anderen

Wil je weten waarom anderen de keuze voor zonnepanelen hebben gemaakt? Op het platform van de Nationale Duurzame Huizenroute kun je vragen over zonnepanelen aan anderen stellen. Ook kun je eens per jaar energiezuinige woningen bezoeken om te ervaren hoe het is om duurzaam te wonen. 

Door een collectief te vormen, zijn we ongeveer 1.000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen. - Mike

Wek zonne-energie op zonder eigen dak

Wist je dat je ook zonnepanelen kunt nemen zonder een eigen dak? Hierdoor kun je nog steeds profiteren van zonne-energie. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een energiecoöperatie of richt er zelf eentje op. Bekijk alle mogelijkheden van samen zonne-energie opwekken.

Denk bij de aanschaf van zonnepanelen ook aan ...

… mogelijkheden om je zonne-energie ook buitenshuis te gebruiken

Wanneer je met zonnepanelen meer energie produceert dan verbruikt, kun je ook een elektrische auto opladen. Lees meer over elektrische auto’s.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over zonnepanelen en de mogelijkheden voor jou? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Energiebesparendoejenu.nl.