Waarom zijn zonnepanelen een duurzame keuze?

Door zonnepanelen op je dak te installeren spaar je niet alleen het klimaat. Je bespaart ook op je energiekosten. Ook bij bewolkt weer profiteer je van de zon en wek je een deel van je eigen stroom op een duurzame manier op.

Door zonnepanelen draag je bij aan een beter klimaat.

Bespaar ieder jaar honderden euro’s met zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen verdient zich al snel terug. Een klein rekenvoorbeeldje: voor een set van 10 zonnepanelen betaal je ongeveer 5.000 euro (inclusief btw). Jaarlijks bespaar je dan ongeveer 450 euro op je energierekening. Dit betekent dat je de zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdient. Als je ook nog de btw - 790 euro - terugvraagt, kost de investering nog ongeveer 4.200 euro en verdien je de zonnepanelen al in iets meer dan 7 jaar terug.  Hier kun je lezen hoe je de btw terug kunt vragen.

Daarnaast bestaat er ook een ‘salderingsregeling’ waarbij de energie die je teruglevert aan het energiebedrijf verrekend wordt met je verbruik. Het is goed om te weten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2023 wijzigt. Lees meer over deze regeling, alle voordelen en het kopen van zonnepanelen op de website van Milieu Centraal.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen zonnepanelen. De afbeelding bevat drie iconen: een tussen-, hoek- en vrijstaande woning. De vrijstaande woning heeft meer ruimte voor zonnepanelen. Daarom bespaar je met een vrijstaande woning jaarlijks meer geld dan met een tussen- en hoekwoning.

Bekijk of jouw dak geschikt is

Veel daken in Nederland zijn geschikt om zonnepanelen op te leggen, maar de ligging van je dak heeft invloed op de opbrengst. Als je dak veel in de schaduw ligt, zal de opbrengst van de zonnepanelen iets lager zijn. Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de adviestool van Milieu Centraal. 

Mike en Evelien over zonnepanelen

Duurzaamheid is belangrijk voor Mike en Evelien. Daarom werken ze aan een energiezuinig huis en kozen ze voor zonnepanelen. In de onderstaande video vertellen ze je meer over hun ervaring met zonnepanelen.

Mike en Evelien over zonnepanelen

Wij zijn Mike en Evelien (ze staan samen voor hun woning). En we wonen in dit huis sinds mei. En we willen graag jullie iets vertellen over onze ervaringen met zonnepanelen (korte animatie duurzame woning).

EVELIEN: Voordat ik Mike leerde kennen, was ik al energiezuinig bezig door spaarlampen te nemen en afval te scheiden. En toen ik Mike leerde kennen, was hij dus ook van de energiezuinig. Toen we ons eigen huis hebben gekocht, hadden we zoiets van: Nou, laten we zonnepanelen op het dak gaan leggen. Mike is dat uit gaan zoeken.

MIKE: Ik wilde het ook gelijk goed uitzoeken, dus ik heb meerdere offertes aangevraagd. Ik was ook in contact met alle andere nieuwe bewoners van ons nieuwbouwproject. En daardoor heb ik met 20 nieuwe bewoners samen een collectieve offerte aangevraagd. Dat is heel goed bevallen want door het collectief te vormen, zijn we ongeveer 1000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen.

EVELIEN: Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. Op dit moment wekken de panelen namelijk zoveel stroom op dat de wasmachine er volledig op kan draaien.

MIKE: Dit zijn onze tien zonnepanelen (Mike laat een dak volgelegd met zonnepanelen zien). Het zijn er genoeg om ons jaarlijkse energieverbruik te dekken en het is ook het maximum dat op ons dak past. Je denkt, dat zijn er misschien veel meer dan tien, maar dat komt doordat onze buren aan deze kant en daarachter ook zonnepanelen hebben genomen. In de toekomst willen we waarschijnlijk ook een elektrische auto kopen en dan kunnen we mooi de energie van onze zonnepanelen gebruiken om die elektrische auto op te laden. We verbruiken op dit moment ongeveer 2000 kWh per jaar. We verwachten dat de zonnepanelen net iets meer opbrengen dan die 2000 kWh en dat we voor onze elektriciteitsrekening alleen het vastrecht hoeven te betalen.

EVELIEN: Zonnepanelen zijn heel handig, want ze hebben bijna geen onderhoud nodig. Eén keer per jaar even nakijken en voor de rest spoelt de regen ze gewoon schoon. Hierboven staat de omvormer (Evelien laat de meterkast zien). Daarop is te zien hoeveel de zonnepanelen op dit moment opleveren en dat is bijna 1000 watt. Verder is er ook op af te lezen hoeveel we vandaag al hebben opgebracht en dat is 6,5 kWh. De omvormer is gelukkig een stuk kleiner dan ik verwacht had en dat scheelt een hoop in de ruimte. Let goed op als de panelen geplaatst worden dat het ligt zoals jij graag wilt en dat alles klopt (Mike en Evelien staan samen voor het huis).

MIKE: Zelfs als je het geld moet lenen voor je zonnepanelen, is het vaak alsnog een goeie investering. Met andere woorden: Gewoon doen!

Check de subsidies en leningen voor zonnepanelen

Wil je voor de aanschaf van zonnepanelen liever niet je eigen spaargeld gebruiken? Kies dan voor een Energiebespaarlening met gunstige rente. Check de mogelijkheden voor jou op Energiebespaarlening.nl. Of kijk of er nog regionale of lokale subsidies zijn via Energiesubsidiewijzer.nl. 

Nu het zo lekker zonnig is, is het heerlijk de was doen want die draait eigenlijk gratis. – Evelien

Profiteer ook zonder eigen dak van zonnepanelen

Heb je geen eigen dak en wil je toch rekening houden met duurzaamheid door te profiteren van de zon? Dat kan door mee te doen met een zonneproject in de buurt of zelf een project op te zetten. Lees meer over deze mogelijkheden op de website van Milieu Centraal. Je kunt ook zonnepanelen nemen zonder eigen dak. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een energiecoöperatie of richt er zelf eentje op. Bekijk alle mogelijkheden van samen zonne-energie opwekken.

Bekijk tips van anderen over zonnepanelen

Wil je weten waarom anderen de keuze voor zonnepanelen hebben gemaakt? Of zij vinden dat zonnepanelen een duurzame keuze zijn of niet? Op het platform van de Nationale Duurzame Huizenroute kun je vragen over zonnepanelen aan anderen stellen. Ook kun je eens per jaar energiezuinige woningen bezoeken om te ervaren hoe het is om duurzaam te wonen. 

Door een collectief te vormen, zijn we ongeveer 1.000 euro per bewoner minder kwijt aan onze zonnepanelen. - Mike

Denk bij de aanschaf van zonnepanelen ook aan ...

… mogelijkheden om je zonne-energie ook buitenshuis te gebruiken

Wanneer je met zonnepanelen meer energie produceert dan verbruikt, kun je ook een elektrische auto opladen. Lees meer over elektrische auto’s.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over zonnepanelen en de mogelijkheden voor jou? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.