Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Wil je optimaal gebruikmaken van de zon voor warm water in je keuken en badkamer? Dat kan met een zonneboiler. Een zonneboiler maakt gebruik van zonnestralen om water te verwarmen. Hierdoor komt er geen CO2 vrij. Zo maak je een duurzame keuze.

Door de subsidieregeling kun je goedkoper een zonneboiler aanschaffen. Dit kan wel 1.200 euro schelen.

Check de voordelen van een zonneboiler

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij. Zo sta je altijd onder een warme en comfortabele douche, maar kan je toch energie besparen. Je bespaart met een zonneboiler over het hele jaar ongeveer 40 procent op je energiekosten voor warm water. Dat maakt een zonneboiler goed voor het klimaat en kan je geld besparen.

Willem en Saskia over een zonneboiler

Willem en Saskia wilden energie besparen. Ze hebben aandacht voor duurzaamheid en kozen voor een zonneboiler. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met een zonneboiler.

In de zomermaanden kunnen we, van één dag zon zeker twee dagen douchen met z'n vieren, los van elkaar. - Willem

Hoi, ik ben Tijmen, ik ben Milan en ik ben Willem. Ik ben Saskia en wij willen onze ervaring met de zonneboiler delen (het gezin staat in de tuin voor het huis). (Korte animatie duurzame woning)

WILLEM: We hebben gekozen voor een zonneboiler (het huis is te zien op de achtergrond), omdat je met direct zonlicht ook rechtstreeks warm water maakt. Dat kun je achter me zien. Daar zitten drie van die grijze panelen. Dat zijn de zonnecollectoren. Het is begin april (Willem laat de meterkast zien). De zon schijnt goed. En je kunt nu al merken dat de zonneboiler z'n werk doet. Je ziet op dit moment dat de zonneboiler op het dak buiten 50 graden is (Willem wijst dit aan op een kastje aan de muur). Het buffervat zelf heeft een vattemperatuur van 33 en nu is hij al aan het rondpompen en warm water aan het maken.

WILLEM: Als je in de zomermaanden kijkt, is het één dag zon en daar kunnen we zeker twee dagen van douchen met z'n vieren, los van elkaar (Willem laat de badkamer zien). De jongens douchen vaak samen. We merken wel dat we iets makkelijker zijn om iets langer onder de douche te staan. De vaatwasser zit ook aan de zonneboiler vast (in de keuken). Waarom hebben we dat gedaan? Dat scheelt heel veel energie. Warm water gaat direct de vaatwasser in en hoeft niet meer verwarmd te worden. Let er wel bij op, niet elke vaatwasser kan dat hebben. Er moet in de voorschriften staan dat er een vaatwasser aangesloten mag worden op een warmwaterleiding.

WILLEM: Toen wij het systeem hebben aangelegd, was er nog geen subsidie (Willem aan de keukentafel met een kop thee). Ondertussen is het er wel, dus het wordt alleen maar interessanter om het te doen. Je terugverdientijd wordt natuurlijk verkort. Vraag naar referenties van de betreffende bedrijven. Waar hebben ze wat al gedaan, mag je kijken daar? Kun je mensen zelf die dat in gebruik hebben vragen naar hun ervaringen? Ik zou wel als je met zo'n bedrijf zit van hun willen weten wat het beste past bij je eigen situatie. Durf te vragen!

Zonneboiler iets voor jou?

Ben je benieuwd of een zonneboiler geschikt is voor jouw situatie? Bekijk de website van Milieu Centraal. 

Bekijk de subsidie voor een zonneboiler

Een zonneboiler voor 3 personen kost ongeveer 3.000 euro, inclusief de installatie. Maar met subsidie gaat daar zo'n 1.200 euro vanaf. Lees meer over de mogelijkheden van de subsidie of vraag deze direct aan op rvo.nl.

Vind een monteur

Als je hebt besloten om een zonneboiler aan te schaffen, kun je installateurs van zonneboilers vinden op de site van QBISnl.nl. Daar kun je een of meerdere offertes aanvragen. 

Ter voorbereiding op je gesprek met de monteur, kun je de handige checklist van Milieu Centraal raadplegen.

Denk bij de aanschaf van een zonneboiler aan …

… zonnepanelen

Wil je nog meer energie uit de zon halen? Bekijk of zonnepanelen iets voor je zijn. Lees hier meer over de mogelijkheden van zonnepanelen.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over zonneboilers? In de meeste gemeentes kan je daarvoor terecht bij het energieloket. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind jouw energieloket via Verbeterjehuis.nl.