Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop - ook wel spaardouche genoemd - douch je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent warm water. Met een waterbesparende douchekop help je zowel het klimaat als je portemonnee.

Een spaardouche geeft hetzelfde comfort, is beter voor het milieu en bespaart je veel geld.

Bespaar water, gas en geld

50 procent van de huishoudens in Nederland heeft al een waterbesparende douchekop en dat is niet voor niets. Een gemiddeld huishouden bespaart met een spaardouche 7.400 liter warm water en bijna 45 m³ gas. Dit komt neer op een besparing van 45 euro per jaar. 

Bekijk hoe zuinig je douchekop is

Om te kijken of je echt kan besparen door van douchekop te verwisselen, moet je eerst checken hoeveel water je nu verbruikt. Misschien is jouw douche namelijk al heel zuinig. Zet daarvoor een emmer onder je douchekop en laat het water 1 minuut lopen. Zit er daarna 7 liter water in de emmer of meer? Dan kan het zuiniger.

Zoek een waterbesparende douchekop uit

Een waterbesparende douchekop vind je bij de bouwmarkt of in de sanitairwinkel. Let bij je aankoop op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: een waterbesparende douchekop laat maximaal 6,9 liter per minuut door.

Op de verpakking kan ook een volumestroomklasse staan. Dit geeft ook aan hoeveel water de douchekop doorlaat. Klasse Z is het zuinigst met warm water. Vervolgens heb je de volgorde; A, S, B, C en D. Waarbij volumestroomklasse D het meeste water doorlaat en dus het minst zuinig is.

De afbeelding is een infographic met de titel volumestroomklasse douchekop. De afbeelding laat zien hoeveel water er per type douchekop wordt gebruikt. Een spaardouche is het meest waterbesparend.

Vervang (zelf) je douchekop

Met een waterbesparende douchekop bespaar je water en geld. Ook is het installeren van een waterbesparende douchekop niet zo moeilijk. De loodgieter kan thuisblijven, want je kan het makkelijk zelf.