Waarom is een waterbesparende douchekop een duurzame keuze?

Met een waterbesparende douchekop - ook wel spaardouche genoemd - douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Met een waterbesparende douchekop help je zowel het klimaat als je portemonnee.

Een spaardouche geeft hetzelfde comfort, is beter voor het klimaat en bespaart je geld.

Bespaar water, gas en geld

50 procent van de huishoudens in Nederland heeft al een waterbesparende douchekop en dat is niet voor niets. Een gemiddeld huishouden zorgt met een spaardouche voor een waterbesparing van 7.500 liter warm water en bijna 44 m³ gas. Hierdoor kun je energie besparen in huis en bespaar je 60 (bij een gasprijs van 1 euro per m3) euro per jaar. 

Bekijk hoe zuinig een waterbesparende douchekop is

Je kunt energie besparen met een waterbesparende douchekop. Om te kijken of je echt kan besparen door van douchekop te verwisselen, moet je eerst checken hoe zuinig je douchekop nu is. Dit kun je doen door te checken hoeveel water je nu verbruikt. Misschien is jouw douche namelijk al heel zuinig. Zet daarvoor een emmer onder je douchekop, laat het water op temperatuur komen en laat het dan 1 minuut lopen. Zit er daarna 7,2 liter water in de emmer of meer? Dan kan het zuiniger.

Zoek een waterbesparende douchekop uit

Een waterbesparende douchekop vind je bij de bouwmarkt of in de sanitairwinkel. Een spaardouchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Maar dat staat niet altijd op de verpakking aangegeven. Om je te helpen heeft Milieu Centraal een lijst gemaakt met douchekoppen die gegarandeerd waterbesparend zijn.

Installeer je waterbesparende douchekop zelf

Met een spaardouchekop bespaar je water, energie en geld. Ook is het installeren van een waterbesparende douchekop niet zo moeilijk. De loodgieter kan thuisblijven, want je kan het makkelijk zelf.