Hoe kun je warmteverspilling tegengaan?

Als je je huis slim verwarmt, verlies je zo min mogelijk warmte en bespaar je energie. Je kunt de juiste temperatuur instellen op je thermostaat en zorgen dat je tussendeuren goed sluit. Dit is goed voor het klimaat én voor je portemonnee.

Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent en tussendeuren te sluiten, kun je al 240 euro per jaar besparen.

Bekijk de tips om warmteverspilling in huis tegen te gaan

Je kunt minder warmte in huis verspillen door je huis slim te verwarmen. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Start dan met de onderstaande tips:

Zet de thermostaat een graadje lager

Wat je een prettige temperatuur vindt, hangt af van wat je gewend bent. Je kunt 90 euro per jaar besparen door je thermostaat één graad lager zetten: dat is maar een klein verschil en het went waarschijnlijk snel. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. In de slaapkamer is verwarmen niet nodig. Als je de verwarming daar niet aanzet, bespaar je nog eens 80 euro per jaar. Wil je toch je bed opwarmen? Dan is een warme kruik een slim idee.

Stem je temperatuur af op je dagritme

Als je niet thuis bent of slaapt, hoef je het huis niet te verwarmen. Een slimme thermostaat kan je hierbij helpen. De thermostaat stelt de verwarming namelijk automatisch af op jouw gedrag. Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten. Heb je bijvoorbeeld een vast dag- en nachtritme? Dan kan een zelfprogrammerende thermostaat handig zijn. Die 'leert' op welke tijden je er niet bent of slaapt en zet de verwarming dan lager. Zo hoeft je verwarming niet de hele dag aan te staan en kun je ook niet vergeten hem uit te zetten. Dit is beter voor het klimaat en scheelt in de stookkosten. Hier lees je wat je kunt doen met een slimme thermostaat.

Sluit deuren om geen warmte te verliezen

Houd de warmte in de kamer waar je bent door deuren goed te sluiten. Zo kun je wel 240 euro besparen! Om deuren goed te sluiten kun je een deurdranger installeren. De eenvoudigste variant kun je al voor 5 euro bij de bouwmarkt kopen. De prijs is afhankelijk van je wensen, het type deur en de sluitkracht. Je kunt een deurdranger gemakkelijk zelf monteren.

Verwarm bij met infraroodpanelen

Wil je het net even iets warmer hebben op jouw werkplek thuis? Dan kun je in plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, ook kiezen voor een infraroodpaneel. Een infraroodpaneel straalt namelijk warmte af naar een bepaalde plek in de kamer, waardoor je niet onnodig warmte verspilt in de rest van de ruimte. Het is wel belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Lees meer over infraroodpanelen op de website van Milieu Centraal.

Denk bij het vasthouden van warmte ook aan...

… het aanbrengen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een dunne folie die je tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en bespaar je energie. Lees meer over radiatorfolie.

… het bevestigen van tochtstrips

Tochtstrips en -banden zijn simpele oplossingen voor tocht en vocht in huis. Hierdoor kan je energie besparen in huis voelt het binnen een stuk warmer aan. Lees meer over tochtbestrijding.