Warmtepomp

Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en gebruik je minder of zelfs helemaal geen gas. Daarnaast zorgt de pomp voor warm water, net zoals je cv-ketel.

Bekijk hoe een warmtepomp werkt

De werking van een warmtepomp kun je vergelijken met een koelkast. Een koelkast koelt af doordat warme lucht uit de koelkast wordt gehaald en buiten de koelkast wordt afgegeven. Een warmtepomp haalt warme lucht van buiten en geeft dit binnen in huis weer af.

Met een warmtepomp kán je huis van het aardgas af en verlaag je je CO2-uitstoot. Dit is goed voor het klimaat.

Spaar het klimaat én bespaar geld in je portemonnee

De kosten en CO2-uitstoot die je jaarlijks kunt besparen, zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je CO2-uitstoot kan met wel 35 tot 50 procent dalen. Je energierekening gaat ook omlaag. Bekijk de onderstaande infographic om te zien hoeveel je precies kunt besparen.

De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen warmtepomp. De afbeelding laat zien hoeveel energie je met een warmtepomp kunt besparen ten opzichte van een hr-ketel.

Lees over de soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: 

  • Hybride warmtepomp: deze pomp combineer je met een cv-ketel. De ketel springt bij als het nodig is. Deze warmtepomp is een prima tussenstap als je huis nog niet goed is geïsoleerd en nog niet volledig klaar is voor wonen zonder aardgas.
  • Volledig elektrische warmtepomp: deze pomp verwarmt het water en het hele huis. Hij is alleen geschikt als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is. Een volledige warmtepomp kan warmte uit de lucht of de bodem halen. 
  • Ventilatiewarmtepomp: deze pomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Een ventilatiewarmtepomp is geschikt voor huizen met automatische ventilatie.

Meer informatie over de verschillende soorten warmtepompen vind je op de website van Milieu Centraal. 

Check welke warmtepomp in jouw woning past op MilieuCentraal.nl.

De aanleiding was simpel voor een warmtepomp. De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan. - Majanne

Verlaag de aanschafkosten

Om de kosten te drukken, kun je ook een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Alle voorwaarden en het stappenplan om de subsidie aan te vragen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Je kunt ook de Energiebespaarlening gebruiken wanneer je een warmtepomp koopt. Doe de check op Energiebespaarlening.nl en bekijk de mogelijkheden voor jouw woonsituatie. 

Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend. Er is aardig wat subsidie voor een warmtepomp te krijgen, het is makkelijk te installeren en duurzaam. - Gerard

Bekijk de tips van anderen

Hoe is het om je huis elektrisch te verwarmen met een (hybride) warmtepomp? Bekijk de ervaringen van anderen op de website van Milieu Centraal. 

Wil je een kijkje nemen in een woning met een warmtepomp? Dat kan! Op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route lees je hoe. Ook kun je daar direct een vraag stellen aan een huiseigenaar. 

Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven. – Majanne

Denk bij het aanschaffen van een warmtepomp ook aan …

… een goed geïsoleerd huis

Om het meeste uit een volledig elektrische warmtepomp te halen, is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Bekijk hier alle isolatiemogelijkheden voor jouw huis.

Vind een installateur

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Bekijk dan eerst de checklist van Milieu Centraal voor handige tips om een offerte aan te vragen.

Op de website van QBISnl.nl vind je een lijst van aanbieders van diverse warmtepompen.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over warmtepompen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Energiebesparendoejenu.nl.