Is een warmtepomp een duurzame keuze?

Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en gebruik je minder of zelfs helemaal geen gas. Daarnaast zorgt de pomp voor warm water, net zoals je cv-ketel.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp kun je vergelijken met een koelkast. Een koelkast koelt af doordat warme lucht uit de koelkast wordt gehaald en buiten de koelkast wordt afgegeven. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater, maakt daar een bruikbare temperatuur van en geeft dit binnen in huis weer af.

Met een warmtepomp kán je huis van het aardgas af en verlaag je je CO2-uitstoot. Dit is goed voor het klimaat.

Spaar het klimaat én bespaar op je energiekosten

De kosten en CO2-uitstoot die je jaarlijks kunt besparen, zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je CO2-uitstoot kan met een warmtepomp wel 30 tot 45 procent dalen. Je energierekening gaat ook omlaag. Bekijk de onderstaande infographic om te zien hoeveel je precies kunt besparen.

Kosten en besparingen warmtepomp

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen warmtepomp. De afbeelding laat zien hoeveel energie je met een warmtepomp kunt besparen ten opzichte van een hr-ketel.

Lees over de soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: 

  • Hybride warmtepomp
  • Volledig elektrische warmtepomp
  • Ventilatiewarmtepomp

Bekijk de verschillen op de website van Milieu Centraal of check welke warmtepomp in jouw woning past op MilieuCentraal.nl.

Majanne en Gerard over een warmtepomp in huis

Het was voor Majanne en Gerard een voor de hand liggende keuze: ze wilden namelijk graag van het gas af. Daarom kozen ze voor een warmtepomp. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met een warmtepomp.

De aanleiding was simpel voor een warmtepomp. De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan. - Majanne

Majanne en Gerard over de warmtepomp

VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.

Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.

Kom maar, hier is-tie.

Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.

Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.

Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.

Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.

De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.

De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.

(Ze zitten te kaarten.)

GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.

Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.

MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.

VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.

(Boven huizen vliegen vogels.)

Verlaag de aanschafkosten van een warmtepomp met een subsidie

Om de kosten te drukken, kun je ook een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Alle voorwaarden en het stappenplan om de subsidie aan te vragen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Je kunt ook de Energiebespaarlening gebruiken wanneer je een warmtepomp koopt. Doe de check op Energiebespaarlening.nl en bekijk de mogelijkheden voor jouw woonsituatie. 

Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend. Er is aardig wat subsidie voor een warmtepomp te krijgen, het is makkelijk te installeren en duurzaam. - Gerard

Handige tips voor het verduurzamen van je huis

Hoe is het om je huis elektrisch te verwarmen met een (hybride) warmtepomp? Bekijk de ervaringen van anderen op de website van Milieu Centraal. 

Wil je een kijkje nemen in een woning met een warmtepomp? Dat kan! Op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route lees je hoe. Ook kun je daar direct een vraag stellen aan een huiseigenaar.

Denk bij het aanschaffen van een warmtepomp ook aan …

… een goed geïsoleerd huis

Om het meeste uit een volledig elektrische warmtepomp te halen, is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Bekijk hier alle isolatiemogelijkheden voor jouw huis.

Weet of én waar je een warmtepomp kan kopen

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Bekijk dan eerst de checklist van Milieu Centraal voor handige tips om een offerte aan te vragen.

Op de website van QBISnl.nl vind je een lijst van aanbieders van diverse warmtepompen. De leverancier van je warmtepomp kan je doorverwijzen naar iemand die de warmtepomp voor je kan installeren.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over warmtepompen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.