Met een warmtepomp kun je je huis verwarmen en gebruik je veel minder of zelfs helemaal geen aardgas meer. Hierdoor gaat je CO2-uitstoot omlaag. Als je een volledige warmtepomp neemt en ook elektrisch gaat koken, wordt je woning volledig aardgasvrij.
Hoe werkt een warmtepomp?
De werking van een warmtepomp kun je vergelijken met een koelkast. Een koelkast koelt af doordat warme lucht uit de koelkast wordt gehaald en buiten de koelkast wordt afgegeven. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater, maakt daar een bruikbare temperatuur van en geeft dit binnen in huis weer af. Dat lukt zelfs als de lucht, bodem of het grondwater koud is.
Een warmtepomp verwarmt je woning met een veel lagere watertemperatuur dan een cv-ketel doet. Daarom is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is: alle warmte moet goed binnenshuis blijven. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je radiatoren en vloerverwarming genoeg warmte af kunnen geven bij een lage watertemperatuur.
Lees meer over de verschillende warmtepompen op de website van Milieu Centraal of doe de test en check welke warmtepomp bij jouw situatie past.
Met een warmtepomp kán je huis van het aardgas af en verlaag je je CO2-uitstoot. Dit is goed voor het klimaat.
Spaar het klimaat én bespaar op je energiekosten
Een warmtepomp werkt super efficiënt: hij maakt van 1 kWh stroom, 3 tot 5 kWh warmte. Hierdoor bespaar je op CO2-uitstoot en op je energiekosten. De kosten en CO2-uitstoot die je jaarlijks kunt besparen, zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je CO2-uitstoot kan met een volledige warmtepomp wel 45 tot 55 procent dalen, met een hybride warmtepomp is dat ongeveer 25 procent. Bekijk de onderstaande infographic om te zien hoeveel je precies kunt besparen met een volledige warmtepomp. Benieuwd naar de besparingen van een hybride warmtepomp? Kijk op hybride warmtepomp: duurzaam met minder gas.
Kosten en besparingen van de volledige warmtepomp
Lees over de soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
- Hybride warmtepomp
- Volledig elektrische warmtepomp
- Ventilatiewarmtepomp
Bekijk de verschillen op de website van Milieu Centraal of check welke warmtepomp in jouw woning past op MilieuCentraal.nl.
Majanne en Gerard over een warmtepomp in huis
Het was voor Majanne en Gerard een voor de hand liggende keuze: ze wilden namelijk graag van het aardgas af. Daarom kozen ze voor een warmtepomp. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met een warmtepomp.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp. De cv-ketel was oud en we zullen toch een keer van het aardgas afgaan. - Majanne
VOICE-OVER: In deze bijzondere straat wonen mensen die blij zijn dat ze hun huis energiezuiniger hebben gemaakt zoals de familie Verweij uit Amersfoort.
Hallo, wij zijn Majanne en Gerard en wij hebben onze cv-ketel met subsidie vervangen door een warmtepomp.
Kom maar, hier is-tie.
Ja, het is een beetje krap, maar hij zit hier achter de deur.
Dit is dus de warmtepomp, die draait op elektriciteit.
Daarmee haalt hij warmte op het dak uit de buitenlucht en die gaat dan hiernaartoe en die warmte wordt dan gebruikt voor lagetemperatuurradiatoren.
Dus, ja, dat is ook gewoon energiezuinig.
De aanleiding was simpel voor een warmtepomp.
De cv-ketel was oud, was al vijftien jaar en we zullen toch een keer van het gas afgaan.
(Ze zitten te kaarten.)
GERARD: Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend.
Er is aardig wat subsidie voor te krijgen, makkelijk te installeren in dit huis en als je duurzaam wilt zijn, een voor de hand liggende keuze.
MAJANNE: Ja, het klimaat is gewoon belangrijk voor mij en ik vind het ook echt belangrijk om de aarde goed door te geven.
VOICE-OVER: Bekijk alle verhalen en ontdek wat energie besparen jou oplevert.
(Boven huizen vliegen vogels.)
Verlaag de aanschafkosten van een warmtepomp met een subsidie
Je kunt ook een subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een warmtepomp. Hiermee kan je een deel van de aanschafkosten terugkrijgen. Alle voorwaarden en het stappenplan om de subsidie aan te vragen vind je op de website van Milieu Centraal.
Je kunt ook een Energiebespaarlening gebruiken wanneer je een warmtepomp koopt. Doe de check op Energiebespaarlening.nl en bekijk de mogelijkheden voor jouw woonsituatie.
Voor ons was de keuze voor een warmtepomp heel vanzelfsprekend. Er is aardig wat subsidie voor een warmtepomp te krijgen, het is makkelijk te installeren en duurzaam. - Gerard
Benieuwd naar de ervaring van anderen?
Hoe is het om je huis elektrisch te verwarmen met een (hybride) warmtepomp? Bekijk de ervaringen van anderen op de website van Milieu Centraal.
Wil je een kijkje nemen in een woning met een warmtepomp? Dat kan! Op de website van de Nationale Duurzame Huizen Route lees je hoe. Ook kun je daar direct een vraag stellen aan een huiseigenaar.
Denk bij het aanschaffen van een warmtepomp ook aan …
… een goed geïsoleerd huis
Een volledig elektrische warmtepomp werkt niet goed in een slecht geïsoleerd huis. Het is daarom belangrijk om je huis goed te isoleren voordat je een volledige warmtepomp neemt. Een hybride warmtepomp kan vrijwel altijd, maar daar haal je meer uit als je beter gaat isoleren.
Bekijk hier alle isolatiemogelijkheden voor jouw huis.
Vind een betrouwbare aanbieder
Wil je een warmtepomp aanschaffen? Bekijk dan eerst de checklist van Milieu Centraal voor handige tips om een offerte aan te vragen.
Op deze website vind je betrouwbaar bedrijf.
Energieloket
Wil je graag een persoonlijk gesprek over warmtepompen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.