Voedselverspilling

Hoe verspillingsvrij ben jij? Per persoon kun je ruim 34 kilo per jaar aan eten besparen. Bekijk de onderstaande tips om minder eten weg te gooien.

Word #verspillingsvrij door het maken van een eetplanning, boodschappenlijst of het houden van een tapasdag.

Start met wat je hebt

Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Check wat je nog in huis hebt, maak een lijstje, doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken.

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt. Je kunt een Eetmaatje bestellen op voedingscentrum.nl.

Wil je weten hoe je eten op de beste manier kunt bewaren? De online bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft je meer  tips over hoe lang je iets kunt bewaren, wat de beste plek is om het te bewaren en hoe je kunt herkennen of iets bedorven is.

Organiseer een tapasavond

Heb je nog wat eten over? Maak kleine gerechtjes klaar en nodig vrienden of familie uit voor een tapasavond. Om inspiratie op te doen, kun je gebruikmaken van een online receptenzoeker. Of download de app ‘Slim koken’ voor Android of iOS.

Coach jezelf verspillingsvrij

Een andere manier om te leren hoe je minder voedsel kunt verspillen, is met de app ‘Verspillingsvrijecoach’. De coach geeft je slimme tips en leerzame challenges over eten en drinken. Download de app voor Android of iOS.

Nikkie en Kees-Jan over voedselverspilling

Het gezin van Nikkie en Kees-Jan gooit thuis iedere dag eten weg en dat is zonde. Daarom maken ze gebruik van een Verspillingsvrije coach. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met de app.

Door de app kwam ik erachter dat ik niet alles op de ideale plek in mijn koelkast bewaarde. - Nikkie

Nikkie en Kees-jan doen wat

Baal je er ook van als het je niet lukt om alles op tijd op te eten? Gelukkig mogen je zorgen vanaf nu in de ijskast: welkom bij de Verspillingsvrije coach! De coach helpt je met slimme tips, inspiratie en toffe challenges om minder eten en drinken weg te gooien. Door te meten wat je weggooit, krijg je tips die nóg beter bij je passen. Superbelangrijk voor het milieu, lief voor je bankrekening! Je kan de coach downloaden in Google Play of Appstore.

Verspil minder eten en bespaar geld

Geen zin om te koken? Haal je favoriete restaurant in huis met de apps Too Good To Go en NoFoodWasted. Veel winkels en restaurants houden eten over die ze aan het einde van de dag weg moeten gooien. Via de apps verkopen ze nog prima eetbaar eten voor een klein prijsje. Download de app Too Good To Go voor Android of iOS. Of kies voor de app NoFoodWasted voor Android of iOS.

Leer meer over Voedselverspilling

De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling voert campagne over voedselverspilling verminderen. In deze campagne legt Becky je uit hoe je #verspillingsvrij kunt worden. Dat doet ze door het geven van slimme en makkelijke tips. Bekijk alle tips en tools op de website verspillingsvrij.nl