Hoe kun je voedselverspilling tegengaan?

Hoe verspillingsvrij ben jij? Per persoon kun je tot 34 kilo per jaar aan eten en 46 liter drinken besparen. Bekijk de onderstaande tips om minder eten weg te gooien en leer hoe je voedselverspilling kunt tegengaan.

Word #verspillingsvrij door het maken van een eetplanning, boodschappenlijst of het houden van een tapasdag.

Bekijk alle tips tegen voedselverspilling

Wil je direct starten met minder voedsel verspillen? Bekijk dan de onderstaande tips:

Doe bewust je boodschappen

Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Check wat je nog in huis hebt, maak een lijstje, doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken.

Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen op voedingscentrum.nl.

Goed bewaren

Wil je weten hoe je eten op de beste manier kunt bewaren? De online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft je meer tips over hoe lang je iets kunt bewaren, wat de beste plek is om het te bewaren en hoe je kunt herkennen of iets bedorven is.

Check de houdbaarheidsdatum

Producten die over de datum zijn hoef je niet direct weg te gooien. Ze zijn vaak nog prima te eten. Lees meer over goed omgaan met de houdbaarheidsdatum van producten.

Leer hoe je de restjes kunt opmaken met een tapasavond

Heb je nog wat eten over? Maak kleine gerechtjes klaar en geniet met het gezin van een tapasavond. Je kunt restjes ook prima verwerken in een omelet, soep, salade of roerbak. Om inspiratie op te doen, kun je het gratis boekje downloaden met heerlijke restjesrecepten van o.a. Eric Corton, Yvette van Boven en Pierre Wind. Of download de app ‘Slim koken’ voor Android of iOS.

Check de app tegen voedselverspilling

Een andere manier om te leren hoe je minder voedsel kunt verspillen, is met de app ‘Verspillingsvrije Coach’. De coach geeft je slimme tips en leerzame challenges over eten en drinken. Download de app van Milieu Centraal voor Android of iOS.

Nikkie en Kees-Jan over voedselverspilling

Het gezin van Nikkie en Kees-Jan wilde thuis minder eten gaan verspillen. Daarom maken ze gebruik van de Verspillingsvrije Coach. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met de app.

Door de app kwam ik erachter dat ik niet alles op de ideale plek in mijn koelkast bewaarde. - Nikkie

Baal je er ook van als het je niet lukt om alles op tijd op te eten? Gelukkig mogen je zorgen vanaf nu in de ijskast: welkom bij de Verspillingsvrije coach! De coach helpt je met slimme tips, inspiratie en toffe challenges om minder eten en drinken weg te gooien. Door te meten wat je weggooit, krijg je tips die nóg beter bij je passen. Superbelangrijk voor het milieu, lief voor je bankrekening! Je kan de coach downloaden in Google Play of Appstore.

Verspil minder voedsel en bespaar geld

Geen zin om te koken? Haal je favoriete restaurant of winkel in huis met de apps Too Good To Go en NoFoodWasted. Veel winkels en restaurants houden eten over die ze anders aan het einde van de dag weg hadden moeten gooien. Via de apps verkopen ze nog prima eetbaar eten voor een klein prijsje. Download de app Too Good To Go voor Android of iOS. Of kies voor de app NoFoodWasted voor Android of iOS.

Leer meer over voedselverspilling

De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling voert campagne over hoe je voedselverspilling kan tegengaan. In deze campagne legt Becky je uit hoe je #verspillingsvrij kunt worden. Dat doet ze door het geven van slimme en makkelijke tips. Bekijk alle tips en tools op de website verspillingsvrij.nl.