Voedselverspilling

Hoe verspillingsvrij ben jij? Per persoon kun je ruim 34 kilo per jaar aan eten besparen. Bekijk de onderstaande tips om minder eten weg te gooien. 

Word #verspillingsvrij door het maken van een eetplanning, boodschappenlijst of het houden van een tapasdag.

Maak een eetplanning

Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken.

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt. Je kunt een Eetmaatje bestellen op voedingscentrum.nl.

Gebruik de houdbaarheidsdatum goed

Op een verpakking kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot).

  • Een THT-datum: staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar vaak kun je het dan nog wel veilig eten door te kijken, ruiken en proeven of een product nog goed is.
  • Een TGT-datum: staat op producten die snel bederven. Voordat de datum verstreken is moet je het product opmaken, want het is dan niet meer veilig om te eten. 

Dit betekent dus dat je je eten niet altijd direct hoeft weg te gooien nadat de THT-houdbaarheidsdatum is verstreken. De online bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft je meer tips over het bewaren van eten. Er staat bijvoorbeeld hoe je kunt zien of je eten langer houdbaar is dan dat er op de verpakking staat.

Organiseer een tapasavond

Heb je nog wat eten over? Maak kleine gerechtjes klaar en nodig vrienden of familie uit voor een tapasavond. Om inspiratie op te doen, kun je gebruikmaken van een online receptenzoeker. Of download de app ‘Slim koken’ voor Android of iOS.

Coach jezelf verspillingsvrij

Een andere manier om te leren hoe je minder voedsel kunt verspillen, is met de app ‘Verspillingsvrijecoach’. De coach geeft je slimme tips en leerzame challenges over eten en drinken. Download de app voor Android of iOS.

Door de app kwam ik erachter dat ik niet alles op de ideale plek in mijn koelkast bewaarde. - Nikkie

Bekijk de tips om nóg meer verspillingsvrij te worden

Voor een verspillingsvrije keuken, is het belangrijk om de voorraad te checken. Waarschijnlijk heb je meer eten in huis dan je denkt.

Wil je nog meer tips om verspillingsvrij worden? Bekijk dan de website Samen Tegen Voedselverspilling.