Wat maakt vloerisolatie een duurzame keuze?

De vloer laten isoleren klinkt als een grote klus, maar in praktijk duurt dit maar een dag of soms zelfs een halve dag. Met vloerisolatie bespaar je meteen op je energiekosten en geniet je van meer comfort in huis.

Met het isoleren van je vloer kun je per jaar veel geld besparen. Ook wordt je huis meteen een stuk comfortabeler.

Wat is vloerisolatie?

Als je vloerisolatie neemt, krijgt de vloer van je woning een isolerende laag. Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De koude lucht en vocht komen niet van onder de vloer naar boven en de warmte in je huis blijft beter hangen. En omdat je minder warmte verliest, hoef je de verwarming niet meer zo hoog te zetten. Dat is beter voor het klimaat. Ook bespaar je zo op je energiekosten! 
 

Bespaar jaarlijks honderden euro’s

Door vloerisolatie krijg je warmere voeten en lagere energiekosten. Voor een gemiddelde hoekwoning betaal je voor vloerisolatie zo’n 2.350 euro en kun je jaarlijks 160 tot 390 euro besparen, afhankelijk van welke energieprijs je betaalt.

Milieu Centraal heeft berekend dat vloerisolatie aan de onderkant van je vloer gelijk staat aan een rente van 3,8 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente op een spaarrekening onder de 2 procent ligt.

Bekijk of vloerisolatie een isolatiemogelijkheid is die bij je huis past en check wat je nog meer kunt isoleren op verbeterjehuis.nl. 

Maak gebruik van de subsidie voor vloerisolatie

Heb je niet genoeg spaargeld om je vloerisolatie te betalen of wil je dit liever achter de hand houden? Kijk dan of je de landelijke subsidie voor isolatie kunt aanvragen via Energiesubsidiewijzer.nl. Wil je kijken of je geld kunt lenen? Doe dan de leencheck op Energiebespaarlening.nl of check bij je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek.

Als er niet geïsoleerd is, dan is de vloer kil. Dat merk je en dat voel je met name als je op sokken loopt. Ik ben heel blij dat we het gedaan hebben. - John

Check de isolatiewaarde

Een isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Er zijn verschillende soorten isolatiewaardes. De isolatiewaarde van vloerisolatie wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Lees meer over de isolatiewaarde van vloeren op de website van Milieu Centraal. 
 

Ontdek wat je kan besparen met vloerisolatie

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen isolatie onderkant vloer. De afbeelding bevat drie iconen: een tussen-, hoek- en vrijstaande woning. Een vrijstaande woning bespaart jaarlijks meer geld dan een tussen- en hoekwoning, omdat het vloeroppervlak groter is.

Check welk type vloerisolatie bij jouw huis past

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Dit is afhankelijk van of je een kruipruimte in je woning hebt. Isolatie aan de onderkant van de vloer is de beste optie voor je energierekening en het  comfort in huis. Dit kan als je een kruipruimte van minstens 35 centimeter hebt. Zelfs als je al vloerisolatie hebt, kun je het vaak verbeteren. Lees hier meer over vloerisolatie. Wil je advies op maat? Doe dan de vloerisolatie-check van Milieu Centraal.

John en Wietske over vloerisolatie

Het huis van John en Wietske was erg oud en brik. Daarom besloten ze vloerisolatie te nemen. In de onderstaande video vertellen ze je meer over hun ervaring met vloerisolatie.

We hadden het eigenlijk eerder moeten doen. - Wietske

VOICE-OVER: Dit is de familie Keesmaat (de familie staat voor hun huis). En de familie Keesmaat houdt van comfort. Dus laten ze vandaag hun vloer isoleren (er komt een busje van een aannemer aangereden). (Korte animatie duurzame woning)

VIDEOBLOG: We wonen hier vanaf medio 2007. Het huis was in de toestand zoals het vanuit de bouw in 1956 opgeleverd was. Toen werd er geen isolatie toegepast, dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd. In de loop van de jaren hebben we een aantal dingen toegepast, isolatievormen. Waaronder dubbel glas, daar zijn we mee begonnen. En spouwisolatie is intussen ook al gedaan. Maar toch was er nog één probleem. De vloer is gewoon 's winters echt koud. Ik loop dan op sokken. Ik denk dat je niet eens op blote voeten kan lopen, zo koud is hij. Het wordt tijd hier iets aan te doen.

VOICE-OVER: De familie Keesmaat laat haar vloer isoleren (beelden van het aanbrengen van de vloerisolatie).

VIDEOBLOG: De vloerisolatie is puur voor het comfort vooral. Natuurlijk ook energiekosten besparen, maar comfort is wel een belangrijk punt. Ik heb snel last van koude voeten. Dat is gewoon niet fijn. De kinderen spelen heel graag hier beneden op de vloer. Dat is ook veel comfortabeler voor hen (je ziet de kinderen op de vloer spelen). En ja, het milieu speelt ook mee. Het is me enorm meegevallen (een paar beelden van het isoleren). Het levert eigenlijk helemaal geen rommel op. Het isolatiemateriaal ligt buiten in de tuin en de jongens gaan via het kruipgat erin. Ik heb gewoon lekker m'n ding kunnen doen, en ook qua tijd: Ze zijn er eigenlijk maar een halve dag mee bezig geweest.

Denk bij het isoleren van de vloer ook aan de ventilatie van je huis

In een goed geïsoleerd huis is goed ventileren extra belangrijk. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis.

Begin met vloerisolatie

Klaar om te besparen? Zoek een isolatiebedrijf op de website van Wij Isoleren en vraag een of meerdere offertes aan. Gebruik de checklist van Milieu Centraal om je offerte-aanvraag en het gesprek met een aanbieder goed voor te bereiden.

Kom langs bij het energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.