Verkopen, weggeven, ruilen & uitlenen

Waarschijnlijk heb je thuis spullen liggen die je niet meer gebruikt. Daar kun je meer mee dan je denkt! Je kunt de spullen verkopen, weggeven, ruilen of uitlenen. Dit zijn simpele manieren om anderen en het klimaat te helpen.

Door je spullen een tweede kans te geven, doe je niet alleen iets voor een ander, maar zorg je ervoor dat spullen niet onnodig worden weggegooid en dat is goed voor het klimaat.

Verkoop je spullen online

Je spullen verkopen is makkelijk. Bekijk de volgende 10 tips om direct je spullen online te verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats.nl.

  1. Maak een duidelijke beschrijving om het product te verkopen en zet zoekwoorden in je titel. Denk na over waar je zelf naar zou zoeken.
  2. Houd het beknopt.
  3. Plaats goede foto’s bij het artikel.
  4. Zorg ervoor dat je goed te bereiken bent.
  5. Kies een goede tijd uit om de advertentie te plaatsen. Verkoop bijvoorbeeld je schaatsen in de winter en niet in de zomer.
  6. Is het artikel niet binnen een week verkocht? Plaats hem dan opnieuw!
  7. Bekijk je concurrentie. Hier kun je ook je prijs op afstemmen.
  8. Noem een bedrag zodat mensen niet te laag beginnen met bieden.
  9. Ontvang je veel lage biedingen? Neem contact op met een van je bieders en vraag hem of haar waarom.
  10. Deel je advertentie zoveel mogelijk, bijvoorbeeld op Facebook en Instagram. Hoe meer mensen weten dat je wat verkoopt, hoe groter de kans dat er iemand bij zit die je product wil kopen.

Zoek een tweedehands markt bij jou in de buurt

Op Koningsdag is Nederland één grote vrijmarkt. Door spullen te verkopen op Koningsdag kun je een beetje bijverdienen, maar het is vooral gezellig. Je ontmoet nieuwe mensen en kunt samen met anderen iets doen voor het klimaat. Bekijk welke tweedehands markten er nog meer zijn bij jou in de buurt zijn op Meukisleuk.nl.

Geef spullen weg

Veel Nederlanders hebben spullen in huis die ze weinig of niet gebruiken. Dan kun je er ook voor kiezen om iets voor een ander te doen en het weg te geven. Dit geeft je een goed gevoel én een opgeruimd huis.

Breng je spullen bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Kijk op: Allekringloopwinkels.nl. Ook kun je kijken of er een weggeefwinkel bij jou in de buurt is. Een weggeefwinkel is een soort voedselbank, maar dan voor spullen.

Heb je nog oude boeken? Tegenwoordig zijn er veel openbare boekenkasten in de stad waar je jouw boeken kunt ruilen voor nieuwe boeken.

Ruil je kleding

Waarschijnlijk heb je kleding in je kast liggen die je niet draagt. Terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Daarom wordt het ruilen van kleding steeds populairder. Je kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren. Op het Instagram-account 'Kledingruil Op Rij' staat een overzicht van een ruil bij jou in de buurt. Als je van plan bent een kledingruil te organiseren, kun je de handleiding van nudge.nl gebruiken.

Leen je spullen uit

Weet je nog niet zeker of je een product wil wegdoen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Lees meer over het delen van spullen op de website van Milieu Centraal.

Een andere goede website is heelnederlanddeelt.nl. Hier kun je spullen, klusjes, auto’s en kennis delen met iedereen in je buurt. Of download de app ‘Peerby’ voor Android of iOS, om te huren en lenen in jouw buurt.

Organiseer zelf een tweedehands markt

Ben je al veel bezig met het verkopen, weggeven of uitlenen van je spullen? Misschien is het dan een idee om zelf een tweedehands markt of een garageverkoop te organiseren! Bekijk de tips voor het organiseren van een tweedehands markt op Straatrommelmarkt.nl.