Hoe duurzaam is hergebruik van spullen?

Een tweedehands fiets of auto kopen of verkopen vinden we heel normaal. Maar veel andere spullen kunnen ook nog prima een tweede ronde mee. Kinderkleren of kleding voor speciale gelegenheden gebruik je niet vaak of maar heel kort en kun je daarna verkopen. Tuintegels of een tafel verslijten niet snel en zijn vaak prima tweedehands te kopen.

Door tweedehands spullen te kopen en verkopen kun je geld besparen of verdienen. Ook help je het klimaat, omdat er niks nieuws gemaakt hoeft te worden en dat scheelt een hoop CO2-uitstoot.

Bekijk de tips om geen nieuwe spullen te hoeven kopen

Wil je het klimaat helpen door minder nieuwe spullen te kopen? Bekijk dan de onderstaande tips en start met duurzame keuzes maken:

(Ver)koop tweedehands spullen online

Er zijn tegenwoordig steeds meer apps en websites die tweedehands spullen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats, Ebay, Catawiki, Tweedehands, Tweedehandskwaliteit, Gratisaftehalen.nl, Vinted en The Next Closet. Bijna al deze websites vertellen je hoe je de betrouwbaarheid van de verkoper kunt checken of hebben dit zelfs al voor jou gedaan. Hierdoor wordt het kopen van een duurzaam product net zo makkelijk als iets nieuws bestellen. Ook kun je er natuurlijk zelf je spullen verkopen.

Zoek een vintage markt bij jou in de buurt

Vind je het fijn om de spullen zelf te zien en te beoordelen? Dan kun je op zoek gaan naar een vintage markt of winkel. Op de website van Meuk is leuk vind je tweedehands markten bij jou in de buurt of ga naar Allekringloopwinkels.nl en bekijk of er een kringloopwinkel bij jou om de hoek zit.

Vind en hergebruik spullen van goede kwaliteit

Soms is het moeilijk om de staat of kwaliteit van een duurzaam product online te beoordelen. Het kan dan een goed idee zijn om de verkoper te mailen of bellen en vragen te stellen over eventuele tekortkomingen. Bijvoorbeeld hoe oud het product is en waarvoor het is gebruikt. Bekijk meer tips over hoe je veilig spullen kunt kopen op Marktplaats.nl.

Organiseer zelf een tweedehands markt

Ben je al veel bezig met het kopen en verkopen van je spullen? Misschien is het dan een idee om zelf een tweedehands markt of een garageverkoop te organiseren! Bekijk de tips voor het organiseren van een tweedehands markt op Straatrommelmarkt.nl.

Denk bij het kopen en verkopen van tweedehands spullen aan ruilen, lenen en weggeven

Heb je zelf nog spullen liggen die je niet meer gebruikt? Hergebruik ze! Er is er meer mogelijk dan je denkt. Verduurzaam je levensstijl en lees meer over het ruilen, lenen en weggeven van spullen.