Hoe duurzaam is tweedehands kleding kopen en verkopen?

We kopen en verkopen steeds meer tweedehands kleding, zowel online als offline. Dit is beter voor het klimaat dan nieuwe kleding kopen, omdat er bij het maken van nieuwe kleding veel land, water, energie en chemicaliën worden gebruikt. Dit maakt dat de textielindustrie niet goed is voor het klimaat.

Als iedere Nederlander zes kledingstukken minder zou kopen, besparen we samen 680 kiloton CO2 per jaar.

Zoek een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt

Wil je je laten inspireren en lekker op pad, ga dan eens op zoek naar een tweedehands kledingwinkel. Op de website van Meuk is leuk vind je tweedehands (kleding)markten bij jou in de buurt.

Bekijk de tips om geen nieuwe kleding te hoeven kopen

Wil je het klimaat helpen door minder nieuwe kleding te kopen? Bekijk dan de onderstaande tips:

(Ver)koop tweedehands kleding online

Er zijn tegenwoordig steeds meer apps en websites die tweedehands kleding aanbieden voor een duurzame garderobe. Denk bijvoorbeeld aan Vinted, Designer-VintageThe Next Closet of Marktplaats.

Het lenen van kleren, en het ruilen, en heel lang doen met kleren is gewoon echt het allerbeste voor het milieu. - Brecht van Hulten, oud-presentatrice bij Kassa

Ruil je kleding

Waarschijnlijk heb je kleding in je kast liggen die je niet draagt. Terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Daarom wordt het ruilen van kleding steeds populairder. Je kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren. Kijk voor tips voor een succesvolle kledingruil op MilieuCentraal.nl. Of kijk of er bij jou in de buurt een ketting kledingruil is via The Clothing Loop.

Huur kleding voor speciale gelegenheden

Uitgenodigd voor een trouwerij of een gala op de planning? De outfit die je draagt doe je vaak maar één keer aan. Dan kun je er ook aan denken om kleding te huren in plaats van iets te kopen. Enkele voorbeelden van websites waar je kleding kunt huren zijn Lena Library.

Winkel slimmer en duurzamer

Ligt er een trui achterin je kast die je weinig draagt? Dat is zonde van je geld en het klimaat. Ga daarom voor een duurzame garderobe en bekijk de verschillende manieren om bewust(er) te winkelen. Zo voorkom je een miskoop. Bekijk tips om slimmer en duurzamer kleding te kopen op de website van Milieu Centraal. Of bekijk hoe vlogster Boncolor zichzelf uitdaagt om een week lang alleen tweedehands kleding te dragen.

Organiseer zelf een tweedehands markt

Ben je al veel bezig met het kopen en verkopen van je spullen? Misschien is het dan een idee om zelf een tweedehands markt of een garageverkoop te organiseren! Bekijk de tips voor het organiseren van een tweedehands markt op Straatrommelmarkt.nl.