Tochtbestrijding

Tochtstrips zijn een simpele oplossing voor tocht en vocht in huis. In oude huizen zitten namelijk veel kieren en naden, die je makkelijk kunt dichten. Hierdoor bespaar je energie en voelt het huis een stuk warmer aan.

Je hebt geen last meer van tocht door naden en kieren in huis te dichten met tochtstrips.

Ga op zoek naar tochtplekken

Voordat je tochtstrips aanschaft, is het slim om te kijken waar de naden en kieren zijn. Er zijn een aantal veel voorkomende tochtplekken. Bekijk of dit bij jou thuis ook zo is en los het op met het juiste isolatiemateriaal.

  • Kozijnen: controleer de kozijnen van alle ramen en deuren. Vergeet niet de aansluiting van de kozijnen naar de gevel te bekijken. Om ramen en deuren te isoleren, kun je gebruikmaken van tochtstrips of tochtbanden. Bij nieuwe kozijnen kun je tocht voorkomen door elastische kit te gebruiken.
  • Begane grond: vaak zitten er kieren in de meterkast, bij het kruipluik en de leidingen. Kijk ook naar kieren bij de brievenbus of onder de buitendeur. Voor het kruipluik kun je gebruikmaken van tochtbanden, vezelmateriaal of tochtstrips. Bij leidingen kun je gebruikmaken van vilt, vlaswol, kokos of sisal. Bij een brievenbus of buitendeur kun je tochtborstels gebruiken.
  • Binnenkant gevel: er kunnen kieren zitten tussen de gipsplaten en in de aansluiting tussen de vloer en de gevel. Hiervoor kun je tochtstrips gebruiken.
  • Zolder/bovenste verdieping: op hogere verdiepingen is er ook kans op kieren rond leidingen en tussen gipsplaten. 
  • Dak: in het dak kun je naden tegenkomen tussen dakplaten, in de nok van het dak en bij aansluitingen van het dak. Voor het dichten van naden in het dak kun je vezelmateriaal, kit en schuim gebruiken.

Bekijk de soorten tochtstrips en andere isolatiemogelijkheden

Tochtstrips zijn er in verschillende vormen en maten. Naast tochtstrips kun je ook gebruikmaken van tochtbanden. Het materiaal dat je nodig hebt, is afhankelijk van de plek waar de tocht vandaan komt. Voor sommige naden en kieren kun je ander isolatiemateriaal gebruiken, zoals kit of schuim. Lees meer over de soorten tochtstrips en andere isolatiemogelijkheden op MilieuCentraal.nl.

Bevestig de tochtstrips en tochtbanden

Je kunt zelf gemakkelijk tochtstrips bij de scharnieren van deuren of ramen bevestigen. Deze strips kun je gemakkelijk buigen. Je zaagt de strip op maat en bevestigt die met spijkers op de grens van de kozijnen. 

Wanneer je een tochtband koopt, kun je op de verpakking kijken voor de juiste maat. Je kunt de tochtband ook op maat knippen en vervolgens op het kozijn plakken.