Is spouwmuurisolatie een duurzame keuze?

Met spouwmuurisolatie heb je een warmer huis, een lagere energierekening en help je het klimaat. Daarnaast is het één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. 

Verlies minder energie en bespaar tussen de 260 en 960 euro per jaar met spouwmuurisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende vorm van gevelisolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur, die je kunt opvullen met isolatiemateriaal. Door spouwmuurisolatie geven de muren minder kou af. Dit zorgt voor een duurzaam en comfortabel huis!

Check hoeveel geld je bespaart met spouwmuurisolatie

In de infographic zie je wat je jaarlijks kunt besparen met spouwmuurisolatie. Je kunt de investering in ongeveer drie jaar terugverdienen. Het isoleren van je huis geeft bovendien veel comfort in huis en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Zo ben je duurzaam bezig en kun je geld besparen. Bekijk in de infographic hieronder de kosten voor het isolatiemateriaal. 

Bekijk of spouwmuurisolatie een isolatiemogelijkheid is die bij je huis past en check wat je nog meer kunt isoleren op verbeterjehuis.nl. 
 

Check de isolatiewaarde

Een isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Er zijn verschillende soorten isolatiewaardes. De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Lees meer over de isolatiewaarde van spouwmuren op de website van Milieu Centraal. 
 

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen spouwmuurisolatie. De afbeelding bevat drie iconen: een tussen-, hoek- en vrijstaande woning. Een vrijstaande woning bespaart jaarlijks meer geld dan een tussen- en hoekwoning, omdat het huis meer spouwmuren heeft.

Check of je woning geschikt is

Huizen die vóór 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuren. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben wel spouwmuren, maar vaak zonder isolatie. Deze woningen zijn dus geschikt voor spouwmuurisolatie. Huizen die zijn gebouwd na 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie. Om zeker te weten of je huis geschikt is om te isoleren, kun je een inspectie laten doen.

  • Laat een warmtescan maken.
  • Heb je geen spouwmuren? Bekijk andere mogelijkheden voor gevelisolatie aan de binnenkant en buitenkant van je woning op Milieu Centraal.

Start met spouwmuurisolatie

  1. Begin met Advies op Maat
    Op Verbeterjehuis.nl ontdek je gemakkelijk of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie of andere vormen van isolatiemaatregelen. Je krijgt ook een inschatting van wat het je kost en oplevert.
  2. Vind een isolatiebedijf
    Vervolgens kun je via Wij Isoleren op zoek gaan naar een isolatiebedrijf. Met de  checklist Offertegesprek van Milieu Centraal kun je je gesprek met het isolatiebedrijf voorbereiden. Zo weet je hoe je moet starten met het isoleren van je huis.
  3. Check de mogelijke subsidiemaatregelen
    Je kunt als eigenaar en bewoner subsidie voor spouwmuurisolatie krijgen. Lees meer over de subsidieregeling op rvo.nl.

Sylvia over spouwmuurisolatie

Toen Sylvia het huis kocht, had ze veel last van koude muren en tocht in de woning. Daarom nam ze spouwmuurisolatie. In de onderstaande video vertelt ze je meer over haar ervaring met spouwmuurisolatie. Bijvoorbeeld hoe ze wist of haar woning geschikt was voor spouwmuurisolatie.

Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur, zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. - Sylvia

SYLVIA: Hoi, ik ben Sylvia. Ik wil graag m'n ervaring met spouwmuurisolatie delen (korte animatie duurzame woning). Toen ik dit huis kocht, heb ik erg veel last gehad van koude muren en tocht in de woning. Dat ben ik gaan googelen en toen kwam ik vanzelf op spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie uit. Ik ben voor de spouwmuurisolatie gegaan. M'n budget was niet zo heel hoog toen ik het huis heb gekocht. En dat was de goedkoopste investering. Normaal is het tussen de drie en de vijf jaar dat je de investering terugverdient. Voor mij was de schatting zo ongeveer vier jaar.

SYLVIA: Toen het isolatiebedrijf kwam, hebben ze per gevel twee gaten geboord in de muur (voorbeeld van een bedrijf dat onderzoekt wat de staat is van een spouwmuur). Met een endoscoop, dat is een soort cameraatje, kunnen ze kijken in de spouw of je spouw geschikt is en wat voor product daar het beste bij zou passen. Ik kon kiezen uit de parels, uit de wol en uit de pur (Sylvia laat aan de tuintafel de opties zien). Mijn spouw was gewoon normaal en een normale breedte en daar voldoet wol prima bij. En het was een goedkoper product dan de parels. Het isoleren van de spouwmuur gaf op zich weinig rotzooi. Het enige wat er kon gebeuren, was dat er een pluimpje wol uit het gaatje kwam, maar dat ruimen ze allemaal netjes op. Toen ik al die gaten in m'n muur zag schrok ik wel. Per vierkante meter wordt er ongeveer één gat geboord waardoor ze het isolatiemateriaal in de spouw spuiten (voorbeeld van het aanbrengen van de isolatie). Maar zoals je ziet, zijn ze weer netjes gedicht en zie je er helemaal niks meer van.

SYLVIA: Eerst dacht ik dat de spouwmuurisolatie een hele dag zou duren maar uiteindelijk viel het mee en hoefde ik maar een halve dag vrij te nemen want met een halve dag was het klaar. Ik heb weleens verhalen gehoord dat mensen vochtproblemen hebben als ze de spouwmuren hebben geïsoleerd, maar daar heb ik absoluut geen last van. Als ik een kruipruimte had, konden ze dat gewoon goed ventileren en zoals je ziet, heb ik een prima kruipruimte (Sylvia springt in de kruipruimte). Voor mijn woning was de spouwmuurisolatie maar 700 euro (Sylvia staat op het dak). Dit komt omdat ik een tussenwoning heb en maar twee gevels heb. Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur (terug in de woonkamer), zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. Ook zou ik goed kijken naar referenties op hun website of wat dan ook gewoon op Google en dan ook kijken of ze gecertificeerd zijn en dat ze gekeurd worden door een onafhankelijke partij.

Denk bij het isoleren van de gevel ook aan de ventilatie van je huis

In een goed geïsoleerd huis is goed ventileren extra belangrijk. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis.

Kom langs bij het energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.