Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende vorm van gevelisolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur, die je kunt laten opvullen met isolatiemateriaal. Door spouwmuurisolatie geven de muren minder kou af en voelt het overal in je huis even warm.

Spouwmuurisolatie zorgt voor een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Isoleer op een logisch moment

Staat er een verbouwing op de planning? Denk dan ook direct aan het isoleren van de spouwmuren. Het kost ongeveer een dag om het te laten doen en geeft geen rommel, omdat de isolatie vanaf de buitenkant van het huis gebeurt.

Toen ik dit huis kocht, heb ik erg veel last gehad van koude muren en tocht in de woning. Dat ben ik gaan googelen en toen kwam ik op spouwmuurisolatie uit. – Sylvia

Bespaar tot wel duizend euro per jaar

In de onderstaande infographic kun je zien wat je jaarlijks kunt besparen door middel van spouwmuurisolatie. Dit verschilt per type woning en woonoppervlak. Voor elke soort woning geldt dat je de investering in ongeveer drie jaar kunt terugverdienen.

De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen spouwmuurisolatie. De afbeelding bevat drie iconen: een tussen-, hoek- en vrijstaande woning. Een vrijstaande woning bespaart jaarlijks meer geld dan een tussen- en hoekwoning, omdat het huis meer spouwmuren heeft.

Check of je woning geschikt is

Huizen die vóór 1920 zijn gebouwd hebben meestal geen spouwmuren. Woningen met het bouwjaar 1920 tot ongeveer 1975 hebben wel spouwmuren, maar vaak ontbreekt daar de isolatie. Deze woningen zijn dus geschikt voor spouwmuurisolatie. Om dit zeker te weten is het goed om een inspectie te laten doen. Huizen die zijn gebouwd na 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie.

Doe de Advies op Maat-check van Milieu Centraal om te kijken of het slim is om in jouw situatie spouwmuurisolatie te nemen. 

Vraag een subsidie aan

Sinds 2 september 2019 is het als eigenaar en bewoner ook mogelijk om een subsidie voor spouwmuurisolatie te krijgen. Bekijk de subsidievoorwaarden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Eerst dacht ik dat de spouwmuurisolatie een hele dag zou duren maar uiteindelijk viel het mee, want met een halve dag was het klaar. - Sylvia

Je kunt ook de Energiebespaarlening gebruiken wanneer je spouwmuurisolatie kiest. Doe de check op Energiebespaarlening.nl en bekijk de mogelijkheden voor jouw woonsituatie.

Start met spouwmuurisolatie

Om te beginnen met spouwmuurisolatie is het raadzaam om de offerte checklist op de website van Milieu Centraal te doen. Hierdoor krijg je een goed overzicht van de kosten. Vervolgens kun je via Wij Isoleren op zoek gaan naar een isolatiebedrijf.

Houd nóg meer warmte vast

In de meest ideale situatie combineer je spouwmuurisolatie met andere isolatiemogelijkheden, zoals vloerisolatie. Hierdoor houdt je huis de maximale warmte vast.

Denk bij het isoleren van de gevel ook aan de ventilatie van je huis

Ventileren kost inderdaad energie, maar het is geen verspilling. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis.

Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur, zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. - Sylvia

Bekijk de mogelijkheden wanneer je geen spouwmuren hebt

Heb je geen spouwmuren? Dan kun je ook gevelisolatie laten aanbrengen aan de binnen- of buitenkant van je huis. Bekijk de mogelijkheden voor gevelisolatie aan de binnenkant van je huis op de website van Milieu Centraal. Ook vind je daar de mogelijkheden om de buitenkant van het huis te laten isoleren.