Hoe kan je energie besparen met een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat helpt jou om je huis op een slimme manier te verwarmen. Hierdoor verbruik je minder energie. Dit is duurzaam, scheelt in energiekosten én is beter voor het klimaat.

Met een slimme thermostaat kan je warmteverspilling tegengaan.

Bespaar kosten met een slimme thermostaat

Door een slimme thermostaat voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en kan je warmteverspilling tegengaan. Door energie te besparen zorg je voor minder CO2-uitstoot en ben je goed bezig voor het klimaat. Ook maak je minder stookkosten, waardoor je geld kan besparen. 

Kies een thermostaat die bij jou past

Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten met verschillende eigenschappen. De keuze voor een slimme thermostaat kun je het best maken op basis van je dag- en nachtritme. Een zelfprogrammerende thermostaat 'leert' bijvoorbeeld op welke tijden je er niet bent of slaapt en zet de verwarming dan lager. Dat kan handig zijn als je een vast dag- en nachtritme hebt. Heb je wisselende werktijden? Dan kan een thermostaat die je met een smartphone kan bedienen handig zijn. Wil je echt energie gaan besparen? Kies dan voor een modulerende thermostaat. Die laat de ketel op verschillende standen branden, waardoor de temperatuur in huis minder schommelt. Bekijk alle mogelijke functies op milieucentraal.nl. 

Weet je welke functies je wil? Bekijk dan het overzicht van slimme thermostaten op de website van Milieu Centraal.

Stel je klokthermostaat in  

Heb je nog een klokthermostaat? Ook hiermee kun je je huis slim verwarmen. Stel je klokthermostaat in op je dag- en nachtritme of gebruik een standaardprogramma voor week- en weekenddagen. Zo kun je de voordelen van de klokthermostaat optimaal benutten en meer geld en energie besparen.  Lees meer over het instellen van de klokthermostaat op de website van Milieu Centraal.