Hoe kun je samen zonne-energie opwekken?

Ben je huurder of heb je geen eigen dak? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden om het klimaat te helpen. Je kunt namelijk ook met anderen zonne-energie opwekken.

Samen zonne-energie opwekken geeft niet alleen een goed gevoel, je draagt ook wat bij aan het klimaat.

Ontdek hoe je samen zonne-energie op kunt wekken

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om zonne-energie op te wekken met anderen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een al bestaande groep mensen die samen zonne-energie opwekt, dit heet een duurzame energiecoöperatie. Maar je kunt ook zelf een energiecoöperatie opzetten, een stukje zonnepaneel kopen of zelfs investeren in een zonnepark! Bekijk alle mogelijkheden met de voor- en nadelen op de website van Consumentenbond.

Sluit je aan bij een energiecoöperatie

Je kunt ook zonne-energie opwekken met je buren of de VvE. Vraag ze of er een coöperatie in de buurt is waar je je bij kunt aansluiten. Ook kun je kijken of er energiecoöperaties bij jou in de buurt zijn door op je postcode te zoeken via ZonopNederland.nl. De voorwaarde om mee te doen aan een gezamenlijk project is dat je in de buurt woont. Dat is geregeld via een zogenaamde postcoderoos. Voor projecten die zijn gestart voor 1 april 2021 geldt de Regeling Verlaagd Tarief. Projecten die zijn gestart na 1 april 2021 vallen onder de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Meer informatie over de SCE is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zet samen met de buurt een energiecoöperatie op

Als er geen energiecoöperatie bij jou in de buurt is of het is niet wat je zoekt, kun je er ook voor kiezen om zelf een energiecoöperatie te beginnen. Zo doe je samen met je buurtgenoten iets voor het klimaat. Bekijk hiervoor de e-learning van HIER opgewekt of voorbeelden van anderen, zodat je meteen stappen kunt maken.

Een andere optie is om je aan te sluiten bij een grote organisatie zoals Zonnepanelen Delen of DuurzaamInvesteren. Bij deze organisaties kan je je inschrijven om te investeren in duurzame projecten. 

Neem deel aan: de Schooldakrevolutie

Op daken van verschillende scholen in Nederland worden zonnepanelen geplaatst. Dit idee komt van de Stichting Schooldakrevolutie. Op de website vind je een schooldakkaart, waar je kunt zien of het dak van de school van jouw kinderen geschikt is voor zonnepanelen. Ook vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken om jouw school te vragen om mee te doen en een handleiding waarin staat uitgelegd hoe ze de zonnepanelen kunnen betalen.

Denk bij samen zonne-energie opwekken aan …

---minder stroom verbruiken met apparaten

Wil je energie besparen met apparaten? Lees meer over het verminderen van stroomverbruik met elektrische apparaten.