Hoe goed is spullen ruilen, lenen en weggeven voor het klimaat?

Waarschijnlijk heb je thuis spullen liggen die je niet meer gebruikt. Daar kun je meer mee dan je denkt! Je kunt de spullen ruilen, lenen en weggeven. Dit zijn simpele manieren om anderen en het klimaat te helpen.

Door je spullen een tweede kans te geven, doe je niet alleen iets voor een ander, maar zorg je ervoor dat spullen niet onnodig worden weggegooid en dat is goed voor het klimaat.

Geef een tweede leven aan spullen

Wil je het klimaat helpen door spullen te ruilen, lenen of weg te geven? Bekijk dan de onderstaande tips:

Ruil je kleding

Waarschijnlijk heb je kleding in je kast liggen die je niet draagt. Terwijl een vriend(in) of collega hier heel blij mee zou zijn. Daarom wordt het ruilen van kleding steeds populairder. Je kunt een kledingruil bezoeken of zelf organiseren. Op het Instagram-account 'The Clothing Loop' staat een overzicht van een ruil bij jou in de buurt. Als je van plan bent een kledingruil te organiseren, kun je de handleiding van nudge.nl gebruiken.

Leen je spullen uit

Weet je nog niet zeker of je een product wil wegdoen? Dan kun je er ook voor kiezen om het uit te lenen. Lees meer over het delen van spullen op de website van Milieu Centraal.

Een handige app die je kunt proberen is ‘Peerby’ voor Android of iOS, om te huren en lenen in jouw buurt. 

Geef spullen weg

Veel Nederlanders hebben spullen in huis die ze weinig of niet gebruiken. Dan kun je er ook voor kiezen om iets voor een ander te doen en het weg te geven. Dit geeft je een goed gevoel én een opgeruimd huis.

Breng je spullen bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Kijk op: Allekringloopwinkels.nl. Ook kun je kijken of er een weggeefwinkel bij jou in de buurt is. Een weggeefwinkel is een soort voedselbank, maar dan voor spullen.

Heb je nog oude boeken? Tegenwoordig zijn er veel openbare boekenkasten in de stad waar je jouw boeken kunt ruilen voor nieuwe boeken.

Of denk aan de Digitale Buurtschuur