Openbaar vervoer

Loop of fiets jij graag, maar is je werk, de stad of de bioscoop niet in de buurt? Maak dan samen met ruim één miljoen andere Nederlanders gebruik van het openbaar vervoer.

Reis gemakkelijk van A naar B

Het wordt steeds makkelijker om naar alle plekken in Nederland te reizen met het openbaar vervoer (ov). Rondom stations komen steeds meer grote fietsenstallingen. Ook zijn er meer mogelijkheden om voor het laatste stukje van je reis een fiets te huren. Dit kan zowel in de stad als buiten de stad. Zo’n fiets wordt ook wel een ‘deelfiets’ genoemd. Een voorbeeld hiervan is de OV-fiets. Het abonnement voor een OV-fiets kun je gratis op je OV-chipkaart laden. Lees meer over een OV-fietsabonnement op de website van de NS.

Wil je sneller op je bestemming zijn? In verschillende steden in Nederland kun je een scooter huren via een app van felyx. Download de app ‘felyx’ voor Android of iOS.

Reis buiten de spits

In Nederland kennen wij een ochtend- en avondspits (tussen 07:30-09:00 uur en 16:30-18:00 uur), dan is het erg druk in het openbaar vervoer. Dat zorgt vooral tussen 08:00 en 08:30 uur ’s ochtends, de hyperspits, voor erg veel drukte in de trein, bus of metro. Door een half uurtje eerder of later te reizen kun je vaak de (hyper)spits mijden en veel verschil merken. De kans is dan veel groter dat je een zitplek hebt en comfortabeler van A naar B kunt reizen.

Gebruik je reistijd

Sta je vaak in de file of heb je moeite met het vinden van een parkeerplek in de stad? Vaak lijkt de auto in eerste instantie een betere uitkomst dan het openbaar vervoer. Uiteindelijk ben je vaak sneller op je bestemming in de stad met het ov dan met de auto.

Daarnaast kun je je reistijd vaak ook beter gebruiken door muziek te luisteren, een boek te lezen of te werken. Als je werk niet in de buurt is, kan het een idee zijn om met je werkgever de mogelijkheden te bespreken voor een zakelijke kaart voor het ov. 

Denk bij het reizen met het openbaar vervoer aan …

… fietsen

Kun je de afstand ook makkelijk lopen of fietsen? Bekijk dan of fietsen voor jou een mogelijkheid is. Lees hier meer over de voordelen van fietsen.