Noten en peulvruchten zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Onder peulvruchten verstaan we bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar de productie kost minder grondstoffen en levert minder CO2-uitstoot op. Noten en peulvruchten zijn daardoor beter voor het klimaat.
Het eten van ongezouten noten en peulvruchten is goed voor je gezondheid en het klimaat.
Hoe klimaatbewust kook jij?
Het is goed om te weten dat bij elk product dat je koopt een andere CO2-uitstoot hoort. Zo belast de productie van kippenvlees het klimaat minder dan de productie van rundvlees. Noten en peulvruchten zorgen voor minder CO2-uitstoot dan vlees. In de tabel hieronder zie je hoeveel CO2 vrijkomt bij de productie van verschillende eiwitbronnen.
Lees hoe je met voeding minder CO2 kan uitstoten
Door goed op je voeding te letten kun je je CO2-uitstoot verminderen. Daarvoor kun je de volgende tips gebruiken:
Kies eens een dag voor noten of peulvruchten
Als je elke dag vlees eet, eet je waarschijnlijk meer dan het Voedingscentrum adviseert voor je gezondheid en het klimaat: maximaal 500 gram per week. Een hamburger is namelijk ongeveer 100 gram. Elke dag vlees eten is dus niet nodig. Je kunt minder of kleinere porties eten, en vaker voor ongezouten noten en peulvruchten kiezen. Of kies eens een eitje of tofu. Deze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt!
Probeer eens vleesvervangers
Naast noten en peulvruchten liggen er steeds meer alternatieven voor vlees in het schap van de supermarkt. Zo kan de CO2-uitstoot van vlees in je maaltijd verminderd worden. Denk bijvoorbeeld aan een alternatief dat op kip lijkt op basis van plantaardige eiwitten, aan vegetarische gehaktballetjes of shoarmareepjes, of aan een zelfgemaakte burger gemaakt van kikkererwten of bonen. Door zulke alternatieven hoef je je huidige kookgewoontes niet aan te passen en heb je toch wat anders op je bord. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.
Doe nieuwe inspiratie op met vegetarische recepten
Een lekker gerecht zonder vlees bedenken, lijkt misschien lastig. Maar als je online zoekt zijn er veel smakelijke recepten te vinden, waardoor jij gemakkelijk duurzaam en vegetarisch kan koken. Wist je dat allerlei keukens van oorsprong al creatief omgaan met bonen, linzen, kikkererwten, noten en andere alternatieven voor vlees? Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de Indiase of Marokkaanse keuken. Daar vind je veel recepten op basis van peulvruchten en noten. Zoek bijvoorbeeld tussen de recepten op Voedingscentrum.nl naar ‘Klimaatkanjers’. Deze vind je onder ‘speciale wensen’ bij het zoeken naar recepten.
De recepten van het Voedingscentrum gaan uit van de Richtlijnen Goede Voeding (2015) van de Gezondheidsraad en de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Online kun je veel inspiratie vinden voor een meer plantaardig voedingspatroon, bijvoorbeeld op de website van je supermarkt, via de Veggie Challenge of de website Zo kan het ook. Deze initiatieven en de recepten die je daar vindt, gaan niet per se uit van de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum. Wil je meer weten op peulvruchten? Veggipedia geeft uitleg.
Als jij erover denkt om helemaal veganistisch te gaan eten, is het slim om dat te overleggen met een diëtist, vooral als je een kwetsbare gezondheid hebt. Op de website van het Voedingscentrum vind je hoe veganistisch eten eruit kan zien en waar je op moet letten.