Noten en peulvruchten

Noten en peulvruchten zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Onder peulvruchten verstaan we bruine, witte en zwarte bonen, sojabonen, kikkererwten, kapucijners en linzen. Noten en peulvruchten bevatten ongeveer dezelfde voedingsstoffen als vlees, maar de productie kost minder grondstoffen en levert minder CO2-uitstoot op. Noten en peulvruchten zijn daardoor beter voor het klimaat.

Het eten van ongezouten noten en peulvruchten is goed voor je gezondheid en het klimaat.

Hoe klimaatbewust kook jij?

Het is goed om te weten dat bij elk product dat je koopt een andere CO2-uitstoot hoort. Zo belast de productie van kippenvlees het klimaat minder dan de productie van lamsvlees. In vergelijking met vleessoorten, zorgen peulvruchten en noten voor weinig CO2-uitstoot. In de tabel hieronder zie je hoeveel CO2 vrijkomt bij de productie van verschillende eiwitbronnen.

De afbeelding is een infographic met de titel kilo CO2 uitstoot per ... . De afbeelding laat zien hoeveel CO2 vrijkomt bij de productie van verschillende eiwitbronnen.

Lees meer over het verhaal achter deze cijfers op Milieu Centraal.

Kies eens een dag voor noten of peulvruchten

Als je elke dag vlees eet, eet je waarschijnlijk meer dan het Voedingscentrum adviseert voor je gezondheid en het klimaat: maximaal 500 gram per week. Een hamburger is namelijk ongeveer 100 gram. Elke dag vlees eten is dus niet nodig. Je kunt minder of kleinere porties eten, en vaker voor noten en peulvruchten kiezen. Deze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1. Dus probeer het eens: elke maaltijd waarbij je vlees vervangt, telt!

Probeer een alternatief

Naast noten en peulvruchten liggen er steeds meer alternatieven voor vlees in het schap van de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan een alternatief dat op kip lijkt op basis van plantaardige eiwitten, aan vegetarische gehaktballetjes of shoarmareepjes, of aan een burger gemaakt van kikkererwten of bonen. Door zulke alternatieven hoef je je huidige kookgewoontes niet aan te passen en heb je toch wat anders op je bord. Op de website van het Voedingscentrum lees je wat gezonde alternatieven zijn.

Doe nieuwe inspiratie op met recepten

Een lekker gerecht zonder vlees bedenken, lijkt misschien lastig. Maar als je online zoekt zijn er veel smakelijke recepten te vinden. Wist je dat allerlei keukens van oorsprong al creatief omgaan met bonen, linzen, kikkererwten, noten en andere alternatieven voor vlees? Haal bijvoorbeeld inspiratie uit de Indiase of Marokkaanse keuken. Daar vind je veel recepten op basis van peulvruchten en noten. Zoek bijvoorbeeld tussen de recepten op Voedingscentrum.nl naar ‘Klimaatkanjers’. Deze vind je onder ‘speciale wensen’ bij het zoeken naar recepten.