Waarom is minder wassen goed voor het klimaat?

Veel mensen wassen vaker dan nodig is. Kleding wordt uit gewoonte te vroeg gewassen, terwijl het eigenlijk nog fris is. Door minder te wassen, bespaar je - naast tijd en moeite - ook energie en water! En dat is goed voor het klimaat.

Door kleding minder te wassen houd je deze langer mooi. Zo bespaar je tijd, geld en energie.

Help het klimaat door minder te wassen

Door minder te wassen kun je geld besparen en het klimaat helpen. Je bespaart namelijk energie en water. Door een keer minder te wassen per week, bespaar je al 200 liter water per maand en de energie die het kost om dit water op te warmen! Dit zorgt voor een lagere energie- en waterrekening. Daarnaast is het beter voor de kwaliteit van je kleding om minder te wassen. Je kleding gaat langer mee en hoeft hierdoor minder vaak vervangen te worden.

Bedenk of wassen echt nodig is

Ben jij gewend om je kleding na één of twee keer dragen te wassen? Dat hoeft vaak niet. Als kleding niet vies is, kan je het prima nog een keer dragen. Controleer daarom of het echt nodig is om je kleding te wassen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Bedenk hoeveel tijd je bespaart

Door de helft minder te wassen kun je veel tijd besparen. Je hoeft kleding minder te wassen, minder op te hangen, minder te strijken, minder op te vouwen en de wasmachine minder in-en-uit te ruimen!

Doe een vlekken- en geurcheck

Doe na het dragen van kleding een vlekken- en geurcheck. Kan je de vlek er met een doekje uit halen? Bijvoorbeeld met afwasmiddel? Dan hoef je niet het hele kledingstuk te wassen.

Gebruik handdoeken meerdere keren

Het is een fabel dat handdoeken maar één keer gebruikt kunnen worden. Handdoeken kun je namelijk gemiddeld drie keer gebruiken.

“Ik gebruik mijn handdoek nu vaker dan één keer. Wat een verademing! Er leek hiervoor geen einde aan de was te komen.” - Gerlinde 

Ga op zoek naar andere oplossingen

Wil je het klimaat helpen door minder te wassen? Dan kun je ook andere keuzes maken:

  • Hang je kleding uit in plaats van het te wassen.
  • Als je je kledingstuk in de vriezer stopt, verdwijnen geurtjes.
  • Is je kleding gekreukt of verfrommeld? Hang het dan even in de badkamer. 
  • Wordt er bij jou thuis gerookt? Geef aan dat het beter is om buiten te roken. Ruikt je kleding toch naar rook? Hang het dan buiten in plaats van het te wassen.

Probeer zuiniger te wassen

Moet je toch je kleding wassen? Was dan zuiniger. Dit kun je doen door op een lage temperatuur te wassen, denk aan 20 of 30 graden. Een andere manier om zuiniger te wassen, is alleen te wassen met een volle trommel. Dit kun je doen door een vast moment in de week te kiezen en je was op te sparen. Lees meer over zuinig wassen op milieucentraal.nl.

Wil je weten hoe schoon jij al wast? Doe dan de quiz ‘hoe schoon was jij?’ op de website van Milieu Centraal. 

“Je was wordt ook schoon op 30 graden.” - Sanne

Bekijk nog meer tips om goed om te gaan met kleding

Wil je nog meer tips om beter om te gaan met je kleding? Bekijk dan op de website van Milieu Centraal hoe je kwaliteit herkent bij het kopen van kleding. Of lees meer over hoe je goed zorgt voor je kleren op milieucentraal.nl.