Ledlampen

Veel mensen hebben hun gloei- en halogeenlampen al vervangen door ledlampen. Een goede keuze: een ledlamp is namelijk 85 procent zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug. Je kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen.

Ledlampen besparen energie en geven hetzelfde warme licht als gloeilampen.

De afbeelding is een infographic met de titel Led is goedkoper dan je denkt. De afbeelding bevat drie iconen: een led-, halogeen- en gloeilamp. De ledlamp is duurder om te kopen dan de halogeen- en gloeilamp, maar op lange termijn goedkoper omdat je minder energiekosten betaald en ze langer meegaan.

Vervang je onzuinige lampen vandaag al

Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar, dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen. Vervang je al je onzuinige lampen in één keer? Dan ben je maar één keer bezig en maak je een mooie klapper voor het klimaat. Als je het kleiner wilt houden: begin dan met de lampen die het meeste aan staan. Lees meer over ledlampen op MilieuCentraal.nl.

Vind de lamp voor jou

Wanneer je van plan bent om ledlampen te kopen is het goed om te weten welke soort lampen er zijn en wat de specificaties van de lamp zijn. Volg de volgende stappen om zeker te weten dat je de juiste lamp koopt.

1. Bekijk welke lamp(en) je hebt

Er zijn gloei-, halogeen- en spaarlampen. Een lamp met een peervorm kan een gloei-, led- of halogeenlamp zijn. Oude spotjes en kleine lampen met pinnetjes zijn bijna altijd halogeenlampen. Een spaarlamp herken je aan het feit dat de lamp niet zo heet wordt en het even duurt voordat de lamp volledig brandt. Ledlampen zijn redelijk koel, maar schijnen wel direct op volle sterkte.

2. Noteer de code op de lamp

Op de lamp staan verschillende kleine letters en getallen. Die geven bijvoorbeeld aan hoe fel een lamp brandt of hoeveel elektriciteit de lamp nodig heeft om goed te kunnen branden. Noteer alle cijfers en getallen of maak er een foto van. Bekijk voor de betekenis van alle letters en getallen de website MilieuCentraal.nl.

3. Check of je een dimmer hebt bij de schakelaar

Niet alle dimmers werken goed met ledlampen. Controleer van tevoren wat voor soort dimmer je hebt en of het werkt met ledverlichting. Het kan namelijk zijn dat je je schakelaar moet laten vervangen.Er zijn tegenwoordig ook handige 3-standen ledlampen, je hebt dan geen dimmer nodig.

4. Ga naar de winkel of koop de lampen online 

Gloeilampen en halogeenlampen zijn inmiddels verboden om te verkopen. Ledlampen kun je in de winkel of online kopen.Wanneer je een ledlamp gaat kopen is het handig om de oude lamp(en) mee te nemen naar de winkel, de letters en getallen die je hebt opgeschreven of de foto die je hebt gemaakt.

Gooi je oude lamp niet zomaar weg

Voordat je je oude lamp weggooit is het belangrijk om te kijken om welke soort lamp het gaat. Gloei- en halogeenlampen mag je namelijk gewoon in de vuilnisbak gooien, maar spaar- en ledlampen moeten apart ingeleverd worden. Bekijk voor de zekerheid de Afvalscheidingswijzer.