Isolatieglas

Slecht isolerend glas zorgt voor veel warmteverlies in huis en een hogere energierekening. Tegenwoordig hebben veel woningen dubbelglas, maar het kan nog beter. Met HR++ en triple glas bespaar je namelijk meer op je energierekening en woon je extra comfortabel.

HR++ en triple glas zorgen voor meer wooncomfort, een stiller en veiliger huis.

Bespaar op je energierekening

Door isolatieglas te nemen bespaar je gemiddeld 330 euro per jaar! De investeringskosten heb je in zo’n 10 jaar terugverdiend.

Volgens Milieu Centraal staat een investering in isolatieglas gelijk aan een rente van 6 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente op een spaarrekening onder de 2 procent ligt.

De afbeelding is een infographic met de titel alle glassoorten vergeleken. De afbeelding bevat iconen van gasvlammen die staan voor de hoeveelheid gas dat je bespaart door de verschillende soorten isolatieglas. Triple glas is het meest besparende isolatieglas.

Check het soort glas in jouw huis

Er zijn verschillende soorten isolatieglas. HR++ glas is dubbelglas met twee isolatielagen. Triple glas heeft drie isolatielagen en wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. Hoe meer plusjes, hoe meer warmte je in huis vasthoudt. Goed isolerende ramen gaan 20 jaar mee, daarna zijn ze aan vervanging of verbetering toe.

Je kunt zelf onderzoeken wat voor type glas je in huis hebt. Er zijn twee manieren om dit te doen:

  • Gebruik een aansteker of brandende lucifer. Houd de vlam 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het glas. Bij gewoon dubbelglas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur en bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw).
  • Bekijk de aluminium strip tussen de glasplaten. Hier staat vaak een code met HR, HR+, HR++ of HR+++ bij. Als er niks bij staat, heb je waarschijnlijk gewoon dubbelglas.

Meer lezen over wat voor glas er in jouw ramen zit? Download dan een document met meer informatie van Milieu Centraal.

Bekijk welk type isolatieglas bij jouw huis past

Een makkelijke manier om erachter te komen welk type isolatieglas bij jouw woning past is door de Advies op Maat-check te doen op de website van Milieu Centraal.

Als je het glas niet kan vervangen, zijn er een aantal andere mogelijkheden om de warmte in huis te houden. Lees meer over andere mogelijkheden van isolatieglas op MilieuCentraal.nl.

Ik heb gekozen voor triple glas, omdat het duurzaam is en m’n huis er meer waard van wordt. - Albertine

Verlaag de aanschafkosten van isolatieglas

Er zijn ook mogelijkheden om de aanschafkosten te verlagen. Sinds 2 september 2019 kan je namelijk als eigenaar en bewoner een subsidie voor isolatieglas krijgen via de SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis). Bekijk de subsidievoorwaarden op de website rvo.nl. Ook kun je kijken of jouw gemeente subsidie geeft via de Energie Subsidiewijzer. Daarnaast is het mogelijk om een Energiebespaarlening te nemen voor aanpassingen die je aan je woning wil doen om energie te besparen.

Denk bij glasisolatie ook aan de ventilatie van je huis

Ventileren kost inderdaad energie, maar het is geen verspilling. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis. 

Start met isolatieglas

Wil je beginnen met isolatieglas? Ga dan op zoek naar een isolatiebedrijf via WijIsoleren.nl en vraag een of meerdere offertes aan. Maak gebruik van de checklist op MilieuCentraal.nl om je offerte-aanvraag en het gesprek met een aanbieder goed voor te bereiden.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Energiebesparendoejenu.nl.