Wat maakt isolatieglas een duurzame keuze?

Isolatieglas zorgt voor een duurzaam en comfortabel huis. Tegenwoordig hebben veel woningen dubbelglas, maar het kan nog beter. Met HR++ en triple glas bespaar je namelijk meer op je energierekening en verlies je minder warmte in huis.

HR++ en triple glas zorgen voor meer wooncomfort en een stiller huis.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas betekent dat er twee of meerdere glasplaten met elkaar zijn verbonden. De glasplaten staan op een afstand van elkaar en daar zit gas of lucht tussen. Het gas of de lucht zorgt voor een isolerende werking, waardoor warmte niet makkelijk kan ontsnappen. En andersom komt er ook minder kou door je ramen naar binnen! 
 

Bespaar op je energierekening met isolatieglas

Door in een gemiddelde hoekwoning alle ramen (met een oppervlakte van 22 vierkante meter en dubbel glas) te vervangen voor HR++ glas, kan je besparing 70 m3 zijn (ongeveer 80-210 euro per jaar, afhankelijk van je energieprijs). Als je overal enkel glas had, bespaar je 310-770 euro per jaar. Met isolatieglas bespaar je niet alleen op je kosten, maar ook op je CO2-uitstoot. 

Volgens Milieu Centraal staat het vervangen van enkel glas voor HR++ glas gelijk aan een rente van 4,5 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente op een spaarrekening onder de 2 procent ligt.

Bekijk of isolatieglas een isolatiemogelijkheid is die bij je huis past en check wat je nog meer kunt isoleren op verbeterjehuis.nl. 
 

Maak gebruik van subsidie voor isolatieglas

Er zijn ook mogelijkheden om de aanschafkosten te verlagen. Als je het slim aanpakt, kan je een subsidie krijgen. Lees meer over de subsidieregeling op de website van Milieu Centraal

Ook kun je kijken of jouw gemeente subsidie geeft via de Energie Subsidiewijzer. Daarnaast is het mogelijk om een Energiebespaarlening te nemen voor aanpassingen die je aan je woning wil doen om energie te besparen.

Check de isolatiewaarde

Een isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Zo kun je checken hoe duurzaam het is. Ook kun je een bewuste keuze maken in isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde. 

Alle soorten isolatieglas vergeleken

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel alle glassoorten vergeleken. De afbeelding bevat iconen van gasvlammen die staan voor de hoeveelheid gas dat je bespaart door de verschillende soorten isolatieglas. Triple glas is het meest besparende isolatieglas.

Check het soort glas in jouw huis

Er zijn verschillende soorten isolatieglas. HR++ glas is dubbelglas met twee isolatielagen. Triple glas heeft drie isolatielagen en wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd. Het verschil tussen HR++ en HR+++ glas kun je dus opmaken uit de plusjes. Hoe meer plusjes, hoe meer warmte je in huis vasthoudt. Goed isolerende ramen gaan 20 jaar mee, daarna zijn ze aan vervanging of verbetering toe.

Meer lezen over hoe je kunt zien wat voor glas er in jouw ramen zit? Bekijk dan de website van Milieu Centraal.

Bekijk welk type isolatieglas bij jouw huis past

Een makkelijke manier om erachter te komen welk type isolatieglas bij jouw woning past en wat het prijsverschil is, is door de Advies op Maat-check te doen op de website van Milieu Centraal.

Als je het glas niet kan vervangen, zijn er een aantal andere mogelijkheden om je huis te isoleren. Lees meer over andere mogelijkheden van isolatieglas op MilieuCentraal.nl.

Albertine over isolatieglas

Het huis van Albertine was vrij koud. Daarom besloot ze haar huis te isoleren door triple glas te nemen. In de onderstaande video vertelt ze je over haar ervaring met isolatieglas.

Ik heb gekozen voor triple glas, omdat het duurzaam is en m’n huis er meer waard van wordt. - Albertine

ALBERTINE: Ik ben Albertine en ik wil m'n ervaringen met triple glas met jullie delen (korte animatie duurzame woning). Ik had op de hele achtergevel enkel glas, zowel in de woonkamer als in de keuken (Albertine laat ondertussen haar woning zien). Het was koud in huis, dus ik ben op zoek gegaan naar een oplossing daarvoor. Dit is een stukje van m'n oude kozijn (Albertine laat een glas-in-lood-raam zien). Dat zat boven de openslaande deuren. Ondanks dat het heel mooi is, wilde ik er wel graag vanaf. Op basis daarvan ben ik langs verschillende glaszetters geweest om te kijken wat de mogelijkheden zijn van dubbel en triple glas en ik heb gekozen voor triple glas, omdat ik én de kozijnen wilde vervangen en het glas wilde vervangen.

ALBERTINE: Ik ben er heel blij me. Het is lekker warm. Voordeel voor mij was, dat ik subsidie kon aanvragen. En dat is precies het verschil geweest tussen de keuze voor dubbel en triple glas. Het prijsverschil was ongeveer 500 euro. Ik zou dat zeker ook gedaan hebben als ik geen subsidie zou krijgen. De glaszetter heeft alles technisch heel goed uitgelegd. Ik heb zelfs achteraf een certificaatje gekregen en op de achterkant staat precies uitgelegd welke garanties vallen op welk onderdeel van het kozijn. De uitvoering van de werkzaamheden heeft ongeveer twee dagen geduurd. De eerste dag hebben ze het oude kozijn hier in de woonkamer eruit gehaald en het nieuwe kozijn geplaatst. De tweede dag hebben ze hetzelfde gedaan, maar dan in de keuken. En vervolgens beide ruimtes heel netjes afgewerkt. M'n vriend stuurde halverwege dag één: Niet schrikken (Albertine laat een foto zien op haar telefoon van een gat in het plafond). Het bleek dat er een stuk balk hierboven naar beneden kwam zetten. Van dat kleine foutje zie je eigenlijk helemaal niks terug.

ALBERTINE: Ik heb gekozen voor triple glas, omdat dat én duurzaam is en m'n huis wordt er meer waard van. Daarnaast hoef ik sinds kort niet meer met een dekentje op de bank te zitten omdat het koud is.

Denk bij isolatieglas ook aan de ventilatie van je huis

In een goed geïsoleerd huis is goed ventileren extra belangrijk. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis. 

Start met isolatieglas

Wil je beginnen met isolatieglas? Ga dan op zoek naar een isolatiebedrijf via WijIsoleren.nl en vraag een of meerdere offertes aan. Maak gebruik van de checklist op MilieuCentraal.nl om je offerte-aanvraag en het gesprek met een aanbieder goed voor te bereiden.

Ga aan de slag met energiebesparing

Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.