Groente- en fruitkeuze

Tegenwoordig heb je steeds meer keuze uit verschillende soorten groente en fruit. De CO2-uitstoot van verschillende soorten hangt af van waar en hoe het wordt verbouwd, verpakt en vervoerd. Dat betekent dat je tijdens het boodschappen doen goede keuzes kunt maken voor het klimaat.

Wat is de CO2-uitstoot van de groente- en fruitsoorten die jij kiest?

Elke groente- of fruitsoort heeft een label dat aangeeft of deze soort een goede keuze is voor het klimaat. Het krijgt een goed label (A of B), minder goed label (C) of een label dat je beter kunt vermijden (D, E) op basis van verschillende factoren. Zo is het onder andere belangrijk of het product in een kas wordt verbouwd, of de teelt veel water verbruikt en of het product per vliegtuig of vrachtwagen een grote afstand aflegt. Veel soorten seizoensgroente en -fruit uit Nederland hebben een A-label, die komen van de volle grond en van dichtbij! Maar, de mango’s die in december uit Brazilië komen, zijn met hun B-label ook een goede keuze. Welk label bij een product en maand hoort, zie je in de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal.

Check de groente- en fruitkalender

Aan het schap in de supermarkt of op de verpakking kun je nu nog niet zien welke groente- of fruitsoort beter is voor het klimaat. Daarom kun je online op de groente- en fruitkalender een product opzoeken. Je kunt ook de app voor iOS of Android downloaden. Milieu Centraal heeft ook een handig totaaloverzicht per maand. In deze lijst staat achter elke bekende groente- en fruitsoort twee dingen: een land van herkomst en een label. Zo zie je dat een sperzieboon in januari uit Marokko wel een goede klimaatkeuze is, maar een sperzieboon in januari uit Kenia niet! Je kunt de lijst eens per maand bekijken, of hem uitprinten en ophangen in je keuken. Hier vind je de lijst voor december.

Gebruik seizoensrecepten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. Omdat groente en fruit uit het seizoen meestal een klimaatbewust keuze is, kun je voor je boodschappen doet een seizoensrecept opzoeken. Zo ga je altijd op pad met een boodschappenlijstje dat past bij ‘nu’. Bekijk de seizoensrecepten op Milieu Centraal.

Zoek het dichtbij huis

In de supermarkt kun je het hele jaar door verse aardbeien kopen. Maar, dat betekent niet dat dit ook een klimaatvriendelijke keuze is. Als je zeker wilt weten dat je verse groenten en fruitsoorten koopt die goed zijn voor het klimaat, kun je ook groente en fruit van de akker kopen bij een lokale boer of teler.