Groente- en fruitkeuze

Tegenwoordig heb je steeds meer keuze uit verschillende soorten groente en fruit. De CO2-uitstoot van verschillende soorten hangt af van waar en hoe het wordt verbouwd, verpakt en vervoerd. Dat betekent dat je tijdens het boodschappen doen goede keuzes kunt maken voor het klimaat.

Wat is de CO2-uitstoot van de groente- en fruitsoorten die jij kiest?

Elke groente- of fruitsoort heeft een label dat aangeeft of deze soort een goede keuze is voor het klimaat. Het krijgt een goed label (A of B), minder goed label (C) of een label dat je beter kunt vermijden (D, E) op basis van verschillende factoren. Zo is het onder andere belangrijk of het product in een kas wordt verbouwd, of de teelt veel water verbruikt en of het product per vliegtuig of vrachtwagen een grote afstand aflegt. Veel soorten seizoensgroente en -fruit uit Nederland hebben een A-label, die komen van de volle grond en van dichtbij! Maar, de mango’s die in december uit Brazilië komen, zijn met hun B-label ook een goede keuze. Waar je op moet letten om bewust groente en fruit te kiezen, lees je op de website van Milieu Centraal.

Gebruik seizoensrecepten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. Omdat groente en fruit uit het seizoen meestal een klimaatbewust keuze is, kun je voor je boodschappen doet een seizoensrecept opzoeken. Zo ga je altijd op pad met een boodschappenlijstje dat past bij ‘nu’.

Zoek het dichtbij huis

In de supermarkt kun je het hele jaar door verse aardbeien kopen. Maar, dat betekent niet dat dit ook een klimaatvriendelijke keuze is. Als je zeker wilt weten dat je verse groenten en fruitsoorten koopt die goed zijn voor het klimaat, kun je ook groente en fruit van de akker kopen bij een lokale boer of teler.