Hoe maak je een duurzame keuze in groente en fruit?

Tegenwoordig heb je steeds meer keuze uit verschillende soorten groente en fruit. De CO2-uitstoot van verschillende soorten hangt af van wanneer, waar en hoe het wordt verbouwd, verpakt en vervoerd. Dat betekent dat je tijdens het boodschappen doen goede keuzes kunt maken in duurzaam voedsel voor het klimaat.

Wat is de invloed op het klimaat van de groente- en fruitsoorten die jij kiest?

Iedere groente- of fruitsoort heeft een andere invloed op het klimaat. Zo is het bij producten die in een kas worden verbouwd, belangrijk hoe de kas wordt verwarmd. Een duurzaam verwarmde kas heeft veel minder invloed op het klimaat dan een kas verwarmd met fossiele energie. Dit komt omdat fossiele energie uit brandstoffen als aardgas, aardolie en kolen wordt gehaald. Deze brandstoffen zijn vervuilend en zorgen voor veel CO2-uitstoot. 

Voor het verbouwen van fruit is er veel water nodig. Als er bij het kweken van groente- en fruitsoorten in droge gebieden veel water wordt gebruikt, kan er in het gebied een watertekort ontstaan. Dit is slecht voor het klimaat. Daarnaast is het belangrijk voor het klimaat of het product een lange vliegreis moet maken. Een vliegtuig zorgt namelijk voor veel CO2-uitstoot.

Seizoensgroente en fruit van de Nederlandse akker zijn de beste keuze voor het klimaat. Als je een duurzame keuze wilt maken in groente en fruit, moet je geen producten van ver kopen die gevoelig zijn voor beschadigingen. Vaak hebben ze een lange vliegreis achter de rug en veel verpakkingsmateriaal nodig ter bescherming. Benieuwd naar waar je nog meer op kunt letten? Lees dan alle tips om een duurzame keuze in groente en fruit te maken op de website van Milieu Centraal. 

Kies op een duurzame manier voor groente en fruit

Wil je op een duurzame manier voor groente en fruit kiezen? Bekijk hier hoe je dat doet:

Gebruik seizoensrecepten

Wortelen passen bij de winter, Hollandse aardbeien bij de zomer: in het juiste seizoen smaakt je eten nog lekkerder. Omdat groenten en fruit van het seizoen meestal een klimaatbewuste keuze zijn, kun je voordat je boodschappen doet een seizoensrecept opzoeken. Zo ga je altijd op pad met een boodschappenlijstje voor duurzaam voedsel dat past bij ‘nu’ en maak je een betere keuze voor het klimaat. 

Om zoveel mogelijk te koken met groenten die op dit moment in het seizoen zijn, kun je gebruik maken van het weekmenu van het Voedingscentrum. Ook kun je op voedingscentrum.nl/recepten bij elk recept zien of de gebruikte groente een seizoensproduct is in deze maand.

Veggipedia geeft ook inspiratie voor het koken met groenten en informatie over seizoensgroenten. 

Kies voor lokale groente- en fruitsoorten van de akker

In de supermarkt kun je het hele jaar door verse aardbeien kopen. Maar, dat betekent niet dat dit ook altijd een duurzame keuze is. Als je zeker wilt weten dat je verse groenten en fruitsoorten koopt die voor weinig CO2-uitstoot zorgen, kun je ook groente en fruit van de akker kopen bij een lokale boer of teler. Zo weet je zeker dat je hebt gekozen voor duurzaam voedsel.