Energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in het gas- en elektriciteitsverbruik in je huis. Je kunt alle gegevens via een kastje aan de muur, een app of een website zien. Zo kun je makkelijk thuis zien hoeveel energie je verbruikt en kun je energie gaan besparen.

Een energieverbruiksmanager hoef je niet altijd te kopen. Sommige energieverbruiksmanagers zijn gratis te gebruiken, bijvoorbeeld via jouw energieleverancier.

Start met besparen met een duidelijk overzicht

Door je energieverbruik te meten kun je gericht energie gaan besparen. Daardoor gaat je energierekening omlaag.

Ook kun je met een energieverbruiksmanager grip houden op je energierekening. Doordat je weet wat je verbruikt kun je tussentijds het voorschotbedrag via je energieleverancier aanpassen.

Kies je energieverbruiksmanager

Er zijn veel verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Sommige energieverbruiksmanagers laten alleen het elektriciteitsverbruik zien. Bij de meeste soorten zie je ook het gasverbruik. Ook kun je kiezen voor een energieverbruiksmanager die het elektriciteitsverbruik per dag laat zien of zelfs op het moment zelf. Check op de website van jouw energieleverancier of je een energieverbruiksmanager gratis kunt gebruiken. Of bekijk en vergelijk alle opties die er zijn op energieverbruiksmanager.nl. 

Ga op zoek naar energieslurpers

Zie je dat je veel energie verbruikt, maar snap je niet goed waar dat door komt? Dan kan het zijn dat je één of meer energieslurpers in huis hebt. Voorbeelden van energieslurpers zijn een airconditioner, een tweede koelkast of een groot televisiescherm. Bekijk op de website van Milieu Centraal welke apparaten er nog meer veel stroom verbruiken en wat je hier aan kunt doen. Wil je het energieverbruik van een apparaat meten? Dan kun je ook gebruik maken van een energiemeter. Lees hier meer over op milieucentraal.nl

Verlaag je energieverbruik met een energieverbruiksmanager

Je kunt je energieverbruik al verlagen door de apparaten die je niet gebruikt uit te zetten. Hiermee ga je sluipverbruik tegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tv die stand-by staat. Lees meer over sluipverbruik bij Elektrische Apparaten.

Een waterbesparende douchekop en radiatorfolie kunnen ook helpen om het energieverbruik te verlagen. Met een energieverbruiksmanager kun je goed zien hoeveel je door deze bespaarmogelijkheden bespaart. Lees meer over een waterbesparende douchekop en radiatorfolie