Elektrische apparaten

Vaak kun je een elektrisch apparaat dat je al hebt slimmer gebruiken. Koop je een nieuw apparaat? Dan is het verstandig om direct op het energielabel te letten. Een energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit.

Door elektrische apparaten niet onnodig aan te laten staan kun je veel energie besparen.

De afbeelding is een infographic met de titel welke apparaten verbruiken het meest. De afbeelding laat zien hoeveel energie verschillende elektrische apparaat gebruiken. Een koelkast met losse vriezer verbruikt de meeste energie en een wasmachine het minst.

Laat elektrische apparaten niet onnodig aanstaan

Apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je elektrische apparaten direct van de stroom afhalen wanneer je ze niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten. Lees meer over sluipverbruik op MilieuCentraal.nl.

Bekijk of je energiezuinige apparaten hebt

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++ label is het zuinigste energielabel op de markt. Een A+ label klinkt goed, maar is tegenwoordig het slechtste label. Lees meer over energielabels op MilieuCentraal.nl. 

Kijk kritisch naar de elektrische apparaten in huis

Nieuwe apparaten gebruiken minder energie dan oudere apparaten. Wanneer bijvoorbeeld je koelkast of vriezer kapotgaat, kun je beter een nieuwe kopen dan een ouder model laten repareren. Voor andere apparaten is het milieuvriendelijker om ze te laten repareren. Oude apparaten kun je inleveren bij het gemeentelijk afvalstation of bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw worden gebruikt.

Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt, denk dan aan de maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak veel minder energie dan een grote.