Hoe kan ik het stroomverbruik van elektrische apparaten verminderen?

Vaak kun je een elektrisch apparaat dat je al hebt slimmer gebruiken. Koop je een nieuw apparaat? Dan is het verstandig om direct op het energielabel te letten. Een energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit.

Door zuinige apparaten te kopen, kun je veel energie besparen.

Bekijk welke elektrische apparaten het meeste stroom verbruiken

Vergroot afbeelding De afbeelding is een infographic met de titel welke apparaten verbruiken het meest. De afbeelding laat zien hoeveel energie verschillende elektrische apparaat gebruiken. Een koelkast met losse vriezer verbruikt de meeste energie en een wasmachine het minst.

Ontdek het sluipverbruik van jouw (oude) elektrische apparaten

Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten. Lees meer over sluipverbruik op MilieuCentraal.nl.

Bekijk of je energiezuinige apparaten hebt

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A-label (bij sommige apparaten A+, A++ of A+++) is het zuinigst, label G (bij sommige apparaten D of E) is het onzuinigst. Het energielabel is voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Lees meer over energielabels op MilieuCentraal.nl. 

Kijk of je een elektrisch apparaat beter kan repareren of vervangen

Zo lang mogelijk met je spullen doen en apparaten repareren, is bijna altijd het beste voor het klimaat. Dat is duurzaam en daarmee zorg je voor minder CO2-uitstoot. Alleen oude koelkasten, vriezers of wasdrogers kun je het beste vervangen. Nieuwe modellen verbruiken veel minder energie dan de energie die nodig is om een nieuw product te maken.

Oude apparaten kun je inleveren bij het gemeentelijk afvalstation of bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw worden gebruikt.

Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt, denk dan aan de maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak veel minder energie dan een grote. Dit energieverbuik kun je ook meten. Bijvoorbeeld met een Energieverbruiksmanager.

Bekijk meer informatie over elektrische apparaten op de website van Milieu Centraal.