Hoe kan ik het stroomverbruik van elektrische apparaten verminderen?

Vaak kun je een elektrisch apparaat dat je al hebt slimmer gebruiken. Koop je een nieuw apparaat? Dan is het verstandig om direct op het energielabel te letten. Een energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit.

Door elektrische apparaten niet onnodig aan te laten staan kun je veel energie besparen.

Bekijk welke elektrische apparaten het meeste stroom verbruiken

De afbeelding is een infographic met de titel welke apparaten verbruiken het meest. De afbeelding laat zien hoeveel energie verschillende elektrische apparaat gebruiken. Een koelkast met losse vriezer verbruikt de meeste energie en een wasmachine het minst.

Ontdek het sluipverbruik van jouw (oude) elektrische apparaten

Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten. Lees meer over sluipverbruik op MilieuCentraal.nl.

Bekijk of je energiezuinige apparaten hebt

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A-label (bij sommige apparaten A+, A++ of A+++) is het zuinigst, label G (bij sommige apparaten D of E) is het onzuinigst. Met ingang van 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. De plusjes zijn op die apparaten verdwenen en het energielabel loopt van A tot en met G. Lees meer over energielabels op MilieuCentraal.nl. 

Kijk of je een elektrisch apparaat beter kan repareren of vervangen

Nieuwe apparaten gebruiken minder energie dan oudere apparaten. Ze zijn duurzaam en zorgen voor minder CO2-uitstoot. Wanneer bijvoorbeeld je koelkast of vriezer van 8 jaar of ouder kapot gaat, kun je beter een nieuwe kopen dan de oude laten repareren. Nieuwere koelkasten met vriezer of andere huishoudelijke apparaten kun je beter laten repareren. 

Oude apparaten kun je inleveren bij het gemeentelijk afvalstation of bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Hierdoor kunnen onderdelen opnieuw worden gebruikt.

Wanneer je een nieuw elektrisch apparaat koopt, denk dan aan de maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak veel minder energie dan een grote. Dit energieverbuik kun je ook meten. Bijvoorbeeld met een Energieverbruiksmanager.

Bekijk meer informatie over elektrische apparaten op de website van Milieu Centraal.