Dakisolatie

Heb je plannen om binnenkort te verbouwen? Als je je zolder toch al moet leeghalen, kan dit een goed moment zijn om je dak te laten isoleren. Binnen een paar dagen heb je dan een comfortabeler huis en bespaar je op je energiekosten.

Het isoleren van je dak hoeft maar één tot twee dagen te duren.

Bespaar veel energie met dakisolatie

Door je dak te isoleren kun je jaarlijks veel geld besparen. Bij een gemiddelde hoek- of twee-onder-één-kapwoning betaal je zo’n 4.700 euro en bespaar je jaarlijks 700 euro. 

Milieu Centraal heeft berekend dat een investering in dakisolatie gelijk staat aan een rente van 8 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente op een spaarrekening onder de 2 procent ligt.

De afbeelding is een infographic met de titel kosten en besparingen dakisolatie (Rc=4). De afbeelding bevat vier iconen: een woning met een schuin dak en een verwarmde zolder, een woning met een schuin dak en een onverwarmde zolder, een woning met zoldervloerisolatie en een onverwarmde zolder en een woning met een plat dak. Een woning met een schuin dak en een verwarmde zolder bespaart jaarlijks meer geld dan de andere woningen.

Bekijk de mogelijkheden

Ieder dak kan geïsoleerd worden. 80 procent van de daken in Nederland is al geïsoleerd, maar bij de meeste daken kan dit beter. Misschien ook bij jou? Doe de check via de website van Milieu Centraal voor advies op maat.

Verlaag de aanschafkosten van dakisolatie

Er zijn ook mogelijkheden om de aanschafkosten te verlagen. Sinds 1 januari 2021 kan je namelijk als eigenaar en bewoner een subsidie voor dakisolatie krijgen via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Bekijk de subsidievoorwaarden op de website rvo.nl. Ook kun je kijken of jouw gemeente subsidie geeft via de Energie Subsidiewijzer. Daarnaast is het mogelijk om een Energiebespaarlening te nemen voor aanpassingen die je aan je woning wil doen om energie te besparen.

Ruby en Coby over dakisolatie

De werkkamer van Coby was tochtig en koud. Daarom kozen Ruth en Coby voor dakisolatie. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met dakisolatie.

Het duurt even voor we de hele investering hebben terugverdiend, maar we hebben nu een warme werkkamer en het huis is meer waard. - Coby

Ruth en Coby over dakisolatie

Hallo, wij zijn Ruth en Coby en we willen graag onze ervaringen over dakisolatie met jullie delen (korte animatie duurzame woning).

COBY: Dit is de plek waar ik werk. Hier op zolder, deze werkkamer. Het is een ruimte met veel schuine kanten, veel hoeken en kieren. En eigenlijk ook best wel tochtig en koud.

RUTH: Ik zat tv te kijken en toen zag ik een meneer, dat was een en die was zich aan het omscholen in dakisolatie. Daar vertelde hij zo'n enthousiast verhaal over en toen ben ik heel impulsief z'n nummer gaan opzoeken. Ik heb contact met hem gezocht en het resultaat is boven te bewonderen. Het is geweldig, gewoon. Het slopen hebben we helemaal zelf gedaan. Dat scheelt enorm in geld. Het scheelde ongeveer 1200 euro.

COBY: De uitvoerder heeft alles echt heel goed en secuur afgewerkt (Coby laat de zolder zien). Alle hoekjes en alle kiertjes zijn helemaal geïsoleerd en je voelt nergens meer tocht of iets vandaan komen. Dit is de enige radiator die we nog hebben voor de hele zolder. Meer dan genoeg. Terwijl hiervoor hadden we een radiator helemaal van hier tot daar en was het nog niet warm genoeg.

RUTH: De dakisolatie zelf heeft plusminus 4500 euro gekost. Hij is wel 2,5 week bezig geweest, dus het was een echte verbouwing. Dat was wel een beetje een tegenvaller, maar hij heeft alles keurig opgeruimd dus we hebben niet zoveel rotzooi gehad.

COBY: We besparen nu ongeveer 500 euro per jaar op ons gasverbruik en we hebben een slimme meter. Op die meter kunnen we met onze app bijhouden wat ons verbruik is (Coby laat de app zien op een tablet). Het duurt natuurlijk wel even voor we de hele investering hebben terugverdiend maar we hebben nu een heerlijke warme werkkamer en het huis is wat meer waard.

RUTH: Doe research. Zoek op Google, zoek op internet. Je vindt heel veel en dan kan je je beter oriënteren. Waar je ook op moet letten, is dat je een goede isolatiewaarde hebt. Hoe hoger je isolatiewaarde is, hoe meer je bespaart. Dat is echt van wezenlijk belang.

Denk bij het isoleren van het dak ook aan de ventilatie van je huis

Ventileren kost inderdaad energie, maar het is geen verspilling. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis.

Start met dakisolatie

De weg naar een warmer huis begint bij het zoeken van een goedgekeurd (isolatie)bedrijf. De checklist voor dakisolatie op de website van Milieu Centraal, helpt je om je voor te bereiden op het aanvragen van een offerte. Een isolatiebedrijf vind je op Wijisoleren.nl.

Energieloket

Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Energiebesparendoejenu.nl.