Heb je plannen om binnenkort te verbouwen? Als je je zolder toch al moet leeghalen, kan dit een goed moment zijn om je dak te laten isoleren. Dit gaat sneller dan je denkt! Binnen een paar dagen heb je dan een duurzamer en comfortabeler huis.
Het isoleren van je dak hoeft maar één tot twee dagen te duren.
Wat is dakisolatie?
Dakisolatie betekent het dak bedekken met isolatiemateriaal. Zo houd je de warmte in huis en bespaar je op je stookkosten. Er zijn verschillende manieren om je dak te (laten) isoleren: je kunt de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer (van een onverwarmde zolder) laten isoleren.
Wat kost dakisolatie?
Door je dak te isoleren kun je jaarlijks veel geld besparen. Bij een gemiddelde hoekwoning zijn de kosten voor het isoleren van een schuin dak zo’n 4.700 euro en bespaar je jaarlijks zo'n 420 kuub gas, daar betaal je 500 tot 1.250 euro voor, afhankelijk van de energieprijs.
Milieu Centraal heeft berekend dat een investering in dakisolatie gelijk staat aan een rente van 5,5 procent op je spaarrekening. Dat terwijl de huidige rente op een spaarrekening onder de 2 procent ligt.
Bekijk of dakisolatie een isolatiemogelijkheid is die bij je huis past en check wat je nog meer kunt isoleren op verbeterjehuis.nl.
Check de subsidie voor dakisolatie
Heb je niet genoeg spaargeld om je dakisolatie te betalen of wil je dit liever achter de hand houden? Kijk dan of je de landelijke subsidie voor isolatie kunt aanvragen via Energiesubsidiewijzer.nl. Wil je kijken of je geld kunt lenen? Doe dan de leencheck op Energiebespaarlening.nl of check bij je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek.
Dakisolatie goed voor het klimaat
Met dakisolatie heb je minder last van kou en tocht en heb je lagere energiekosten. Ook verminder je je CO2-uitstoot en dat is beter voor het klimaat. Heb je een gemiddelde hoekwoning en laat je je schuine dak met een verwarmde zolder isoleren? Dan ben je duurzaam bezig, want je stoot flink minder CO2 uit per jaar! Wil je weten hoeveel CO2 jij uitstoot in vergelijking met anderen? Doe dan de ‘Advies op Maat’-test op milieucentraal.nl.
Bekijk of jouw dak geschikt is voor dakisolatie
Ieder dak kan geïsoleerd worden. 80 procent van de daken in Nederland is al geïsoleerd, maar bij de meeste daken kan dit beter. Misschien ook bij jou? Doe de check via de website van Milieu Centraal voor advies op maat.
Ruby en Coby over dakisolatie
De werkkamer van Coby was tochtig en koud. Daarom kozen Ruth en Coby voor dakisolatie. In de onderstaande video vertellen ze je over hun ervaring met dakisolatie.
Het duurt even voor we de hele investering hebben terugverdiend, maar we hebben nu een warme werkkamer en het huis is meer waard. - Coby
Hallo, wij zijn Ruth en Coby en we willen graag onze ervaringen over dakisolatie met jullie delen (korte animatie duurzame woning).
COBY: Dit is de plek waar ik werk. Hier op zolder, deze werkkamer. Het is een ruimte met veel schuine kanten, veel hoeken en kieren. En eigenlijk ook best wel tochtig en koud.
RUTH: Ik zat tv te kijken en toen zag ik een meneer, dat was een en die was zich aan het omscholen in dakisolatie. Daar vertelde hij zo'n enthousiast verhaal over en toen ben ik heel impulsief z'n nummer gaan opzoeken. Ik heb contact met hem gezocht en het resultaat is boven te bewonderen. Het is geweldig, gewoon. Het slopen hebben we helemaal zelf gedaan. Dat scheelt enorm in geld. Het scheelde ongeveer 1200 euro.
COBY: De uitvoerder heeft alles echt heel goed en secuur afgewerkt (Coby laat de zolder zien). Alle hoekjes en alle kiertjes zijn helemaal geïsoleerd en je voelt nergens meer tocht of iets vandaan komen. Dit is de enige radiator die we nog hebben voor de hele zolder. Meer dan genoeg. Terwijl hiervoor hadden we een radiator helemaal van hier tot daar en was het nog niet warm genoeg.
RUTH: De dakisolatie zelf heeft plusminus 4500 euro gekost. Hij is wel 2,5 week bezig geweest, dus het was een echte verbouwing. Dat was wel een beetje een tegenvaller, maar hij heeft alles keurig opgeruimd dus we hebben niet zoveel rotzooi gehad.
COBY: We besparen nu ongeveer 500 euro per jaar op ons gasverbruik en we hebben een slimme meter. Op die meter kunnen we met onze app bijhouden wat ons verbruik is (Coby laat de app zien op een tablet). Het duurt natuurlijk wel even voor we de hele investering hebben terugverdiend maar we hebben nu een heerlijke warme werkkamer en het huis is wat meer waard.
RUTH: Doe research. Zoek op Google, zoek op internet. Je vindt heel veel en dan kan je je beter oriënteren. Waar je ook op moet letten, is dat je een goede isolatiewaarde hebt. Hoe hoger je isolatiewaarde is, hoe meer je bespaart. Dat is echt van wezenlijk belang.
Denk bij het isoleren van het dak ook aan de ventilatie van je huis
In een goed geïsoleerd huis is goed ventileren extra belangrijk. Het is namelijk hard nodig voor je gezondheid. Bekijk de tips van Milieu Centraal voor gezonde lucht in huis.
Ga aan de slag met dakisolatie
De weg naar een warmer huis begint bij het zoeken van een goedgekeurd (isolatie)bedrijf. De checklist voor dakisolatie op de website van Milieu Centraal, helpt je om je voor te bereiden op het aanvragen van een offerte. Een isolatiebedrijf vind je op Wijisoleren.nl.
Energieloket
Wil je graag een persoonlijk gesprek over energiebesparende maatregelen? Check dan of jouw gemeente een energieloket heeft. Zij kunnen je helpen met het aanvragen en beoordelen van een offerte of met andere vragen. Vind een energieloket via Verbeterjehuis.nl.
Groen dak
Wil je (ook) een groen dak? Let op: als vervanger van dakisolatie is een groen dak onvoldoende. Je hebt nog steeds een extra isolatielaag nodig. De begroeiing van een groen dak kan wel bijdragen aan de dakisolatie. Vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met andere dakbedekking, zoals bitumen.
Met een groen dak (bedekt met planten of sedum) zorg je vooral voor een groene en prettige leefomgeving. Een groen dak biedt voer voor insecten en vangt water op. Riolen kunnen de hoosbuien, als gevolg van klimaatverandering, niet aan. Hoe meer van dat water opgevangen wordt door groene daken, hoe minder het riool overbelast kan raken. Sommige gemeenten geven daarom nu ook subsidie voor de aanleg van een groen dak. Check de Groene Subsidiewijzer of dat ook voor jouw gemeente geldt.
Meer informatie over groene daken en andere manieren om regenwater op te vangen, vind je op Wateroverlast voorkomen met je tuin | Milieu Centraal.