Wat is het effect van een juiste bandenspanning op het klimaat?

Door elke twee maanden je autobanden op te pompen, rijd je veiliger, zuiniger, schoner én stiller. Autobanden lopen namelijk langzaam leeg, dus moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Als je dat telkens doet, kun je veel geld besparen en zorg je voor minder CO2-uitstoot.

Een juiste bandenspanning is veiliger, beter voor het klimaat en je kan gemiddeld wel 60 euro per jaar besparen.

Rijd veiliger en schoner met de juiste bandenspanning

Ongeveer 6 op de 10 automobilisten rijdt met te zachte banden. Met te zachte banden is je auto lastiger te besturen, is je remweg langer en de kans op een klapband groter. Als je wél met de juiste bandenspanning rijdt, verbruik je minder brandstof en verslijten de banden minder snel. Dit is beter voor je eigen veiligheid en het klimaat. Ook kun je geld besparen. Als iedereen in Nederland dit doet, zorgen we samen voor minder CO2-uitstoot. Die vermindering is te vergelijken met de helft van de CO2-uitstoot van de stad Delft.
 

Waarom moet je regelmatig je banden oppompen?

Bandenspanning, we denken er niet aan...

...maar het is wel belangrijk.

Als je bandenspanning te laag is rijd je minder veilig.

Bovendien zijn goed gevulde banden beter voor je portemonnee.

En voor het milieu.

Autobanden lopen altijd langzaam leeg.

Het liefst als ze nog koud zijn.

Heb je al een stukje gereden en zijn je banden dus opgewarmd?

Tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op.

Zo rijd je veiliger, zuiniger en schoner!

Check je bandenspanning elke twee maanden

Autobanden moet je goed verzorgen. Maar hoe vaak moet je de bandenspanning meten? Check je bandenspanning elke twee maanden. Pomp er lucht bij als het nodig is. Zet een herinnering op de kalender, in je agenda of je telefoon.
 

Hoe meet je de juiste bandenspanning?

Je kunt het beste de bandenspanning checken wanneer de banden nog koud zijn. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning. Door het volgende stappenplan te volgen kun je de bandenspanning berekenen en meten. 

  1. Zoek in het instructieboekje van de auto, op de sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant of het tankklepje de adviesspanning voor jouw type banden op.
  2. Check je bandenmaat op de zijkant van je band.
  3. Vergelijk de maat van de band met die in de tabel over bandenspanning.

Maar hoe pomp je je banden op? Bekijk voordat je de banden gaat oppompen de instructievideo van Milieu Centraal.
 

Vind de juiste bandenspanning

Vind een (slimme) bandenpomp bij jou in de buurt

Je kunt een bandenpomp vinden bij een benzinepomp of wasstraat, maar er komen ook steeds meer (slimme) bandenpompen op andere plaatsen. Vind hier een bandenpomp bij jou in de buurt.
 

Kies voor winterbanden als het kouder wordt

Ook in ons land zijn winterbanden verstandiger als de temperaturen onder de 7 °C zakken. Laat bij de bandenwissel gelijk de bandenspanning controleren. Dit is beter voor de veiligheid en het klimaat en zo ben je altijd goed voorbereid op alle, vaak onverwachte, winterse omstandigheden. Meer over bandenspanning en veiligheid in de winter? Bekijk de tips op geefjebandenlucht.nl.

Bekijk meer informatie over banden

Als je meer wil weten over banden, ga dan naar kiesdebesteband.nl.