Wat maakt autodelen een duurzame keuze?

Steeds meer mensen maken gebruik van een deelauto. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Het wordt steeds makkelijker om een auto te lenen, want in 2019 zijn er in Nederland al meer dan een half miljoen autodelers. Ook blijken autodelers 15 tot 20% minder kilometers te rijden dan ze deden voordat ze met autodelen begonnen. Wat weer goed is voor het klimaat.

Autodelen is vaak voordeliger, je hebt geen zorgen over onderhoud én het is goed voor het klimaat.

Bespaar op kosten en onderhoud

Als je een auto deelt (of leent) bespaar je op onderhoudskosten, verzekeringskosten, wegenbelasting en de jaarlijkse afschrijving. Daarnaast kan je door een auto te delen ook besparen op praktische zaken als een parkeervergunning en schoonmaakkosten. 

Verminder je CO2-uitstoot met autodelen

Mensen die kiezen voor een deelauto, kunnen hun CO2-uitstoot verminderen met 8 tot 13%. Dit komt omdat je bewuster van A naar B reist en per reis bewuster kiest voor een fiets, het OV of een auto. Ook zijn deelauto’s van organisaties vaak moderner en schoner dan een eigen auto en heb je op steeds meer plekken de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen. 
 

Je kan ook carpoolen en met een collega meerijden naar werk. De voordelen van carpoolen zijn onder andere dat je zelf geen auto nodig hebt en carpoolen voor weinig tot geen extra CO2-uitstoot zorgt.

Jaap over autodelen

De auto van Jaap hield ermee op. Daarom besloot Jaap om de mogelijkheden van autodelen te onderzoeken. In een video op YouTube vertelt Jaap over zijn ervaring met autodelen. 

Als je auto voor meer dan 50 procent van de tijd stil staat, zou ik het meteen doen. Want het is goed voor het milieu en het is heerlijk om te doen. - Jaap

Bereken hoeveel je bespaart met autodelen

Verwacht je de komende APK hoge onderhoudskosten of is je auto toe aan vervanging? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen op een deelauto. Met een deelauto kun je vaak flink besparen op je kosten. Zeker als je van plan bent om een tweede of derde auto te nemen. Wil je weten hoeveel je kwijt bent aan een deelauto en hoeveel geld je kan besparen? Bereken de kosten van een deelauto op ritjeweg.nl. En vergelijk dat met wat je werkelijk maandelijks betaalt voor je eigen auto via deze tool van de ANWB.

Vind een deelauto bij jou in de buurt

Er zijn inmiddels al meer dan 60.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Bekijk alle deelauto’s bij jou in de buurt op de website van Ritjeweg

Wil je weten welke vorm van autodelen het beste aansluit bij je behoefte? Bezoek dan de website autodelen.info. De meeste aanbieders van deelauto’s hebben verschillende abonnementen. Ga daarom op zoek naar een abonnement voor de auto die bij je past, zoals een busje voor een verhuizing of een simpele auto voor familiebezoek.

Als je op zoek bent naar deelauto’s in heel Nederland, kun je bijvoorbeeld kiezen voor OnzeAuto, Greenwheels, ConnectCar, MyWheels of Stapp.in. Voor Amsterdammers bestaat er ShareNow. En StudentCar is speciaal voor studenten. Via Nudge.nl vind je nog enkele kleinere aanbieders. Ook is er in bijna alle gemeenten in Nederland de mogelijkheid om deelauto’s van particulieren te huren. Dit kan bijvoorbeeld via SnappCar of WeGo.

Geld verdienen met autodelen

Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan kun je ook geld verdienen door je eigen auto te delen. Bekijk wat je kunt verdienen aan het delen van je eigen auto op anwb.nl Via een autoverzekering en huurovereenkomst kun je eventuele schades, boetes of niet goed gemaakte afspraken dekken. Lees meer over een verzekering (of gezamenlijk verzekeren) en een huurovereenkomst op de website van de ANWB.