Autodelen

Steeds meer mensen maken gebruik van een deelauto. Door te betalen voor het gebruik van een deelauto in plaats van een auto te kopen, rij je bewuster en zijn er minder parkeerplekken nodig. Het wordt steeds makkelijker om een auto te lenen, want het aantal autodelers is inmiddels gegroeid naar 730.000. Ruim 8% van deelauto's rijdt elektrisch en autodelers blijken 20% minder kilometers te rijden. Allemaal goed nieuws voor het klimaat!

Autodelen is vaak voordeliger, je hebt geen zorgen over onderhoud én het is goed voor het klimaat.

Bespaar op kosten en onderhoud

Voor mensen die minder dan 10.000 km per jaar rijden kan een deelauto een goed idee zijn. Dit geldt trouwens voor veel Nederlanders; de meeste mensen rijden maximaal 9.000 km per jaar! Als je een auto leent heb je geen last meer van onderhoudskosten, verzekeringskosten, wegenbelasting en afschrijving. Daarnaast bespaar je door een auto te lenen ook op praktische zaken als een parkeervergunning en schoonmaakkosten.

Verminder je CO2-uitstoot

Mensen die kiezen voor een deelauto, kunnen hun CO2-uitstoot verminderen met 8 tot 13%. Dit komt omdat je bewuster van A naar B reist en per reis bewuster kiest voor een fiets, het OV of een auto. Ook zijn deelauto’s van organisaties vaak moderner en schoner dan een eigen auto en heb je op steeds meer plekken de mogelijkheid om voor een elektrische deelauto te kiezen.

Jaap over autodelen

De auto van Jaap hield ermee op. Daarom besloot Jaap om de mogelijkheden van autodelen te onderzoeken. In een video op YouTube vertelt Jaap over zijn ervaring met autodelen.

Als je auto voor meer dan 50 procent van de tijd stil staat, zou ik het meteen doen. Want het is goed voor het milieu en het is heerlijk om te doen. - Jaap

Bereken hoeveel je bespaart

Verwacht je de komende APK hoge onderhoudskosten of is je auto toe aan vervanging? Dan is het misschien een goed moment om over te stappen op een deelauto. Een deelauto levert vaak veel voordeel op. Zeker als je van plan bent om een tweede of derde auto te nemen. Wil je weten hoeveel je kwijt bent aan een deelauto? Bereken de kosten van een deelauto op ritjeweg.nl. En vergelijk dat met wat je werkelijk maandelijks betaalt voor je eigen auto via deze tool van de ANWB.

Vind een deelauto bij jou in de buurt

Er zijn inmiddels al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Bekijk alle deelauto’s bij jou in de buurt op de website van Ritjeweg.

Wil je weten welke vorm van autodelen het beste aansluit bij je behoefte? Bezoek dan de website autodelen.info. De meeste aanbieders van deelauto’s hebben verschillende abonnementen. Ga daarom op zoek naar een abonnement voor de auto die bij je past, zoals een busje voor een verhuizing of een simpele auto voor familiebezoek.

Als je op zoek bent naar deelauto’s in heel Nederland, kun je bijvoorbeeld kiezen voor OnzeAuto, GreenWheels, ConnectCar, MyWheels, Stapp.in of Juuve. Voor Amsterdammers bestaat er ShareNow. En StudentCar is speciaal voor studenten. Via Nudge.nl vind je nog enkele kleinere aanbieders. Ook is er in bijna alle gemeenten in Nederland de mogelijkheid om deelauto’s van particulieren te huren. Dit kan bijvoorbeeld via SnappCar of WeGo.

Verdien geld door jouw auto te delen

Staat jouw auto een groot deel van de tijd stil? Dan kun je ook geld verdienen door je eigen auto delen. Bekijk wat je kunt verdienen aan het delen van je eigen auto op anwb.nl. Via een verzekering en huurovereenkomst kun je eventuele schades, boetes of niet goed gemaakte afspraken dekken. Lees meer over een verzekering en huurovereenkomst op de website van de ANWB.