Hoe kies en onderhoud je autobanden?

Niet elke autoband is hetzelfde. Met sommige banden en te zachte banden doet je auto bijvoorbeeld langer over remmen en verbruik je meer brandstof. Alle autobanden lopen langzaam leeg, dus moet je er elke twee maanden wat lucht bij doen. Als je dat telkens doet, kun je veel geld besparen en zorg je voor minder CO2-uitstoot.

Met de juiste band en bandenspanning rij je veiliger, zorg je voor het klimaat en kan je geld besparen.

Rijd veiliger en schoner met de juiste banden en spanning

Goede autobanden en de juiste bandenspanning zorgen ervoor dat je auto makkelijker over de weg rolt. Daardoor heb je minder brandstof nodig voor een ritje en stoot je minder CO2 uit. Zo zijn bepaalde autobanden beter voor het klimaat dan andere en maak jij minder kosten! Als iedereen in Nederland met gewone banden hun banden vervangt voor de meest zuinige banden, kunnen we 400 miljoen kilo CO2 per jaar minder uitstoten.

Hoe vind je de juiste band?

Op alle nieuwe banden zit een Europees bandenlabel. Met de labels kun je gemakkelijk banden vergelijken, zodat je kunt kiezen welke banden beter zijn voor je portemonnee en het klimaat. Op het bandenlabel vind je 3 gegevens:

  • de score voor brandstofverbruik staat links op het label
  • de score voor de remafstand bij een noodstop met nat weer staat rechts op het label
  • de score voor geluid staat onderaan

Bekijk onderstaande video om te weten waarom de 3 gegevens belangrijk zijn.

Zoals wasmachines en koelkasten een energielabel hebben, is er ook een label voor je autobanden. 
Het bandenlabel vertelt welke invloed de band heeft op de veiligheid, brandstofverbruik en geluidsproductie van jouw auto. Dit maakt het vergelijken van de prestaties van autobanden makkelijker. Banden zijn het enige contact met het wegdek en bepalen voor een belangrijk gedeelte de prestaties van de auto, waaronder het weggedrag. Zo presteren verschillende banden anders onder slechte weersomstandigheden en hebben ze effect op de grip op nat wegdek en de remweg. Daarnaast hebben banden ook invloed op het brandstofverbruik. Banden met een betere labelwaarde zijn zuiniger, wat goed is voor je portemonnee en het klimaat. En wist je dat je met stillere banden geluidsoverlast tot wel 75% kan verminderen? Met de beste banden rij je veiliger, zuiniger en stiller. Dus vraag je autodealer of bandenspecialist naar het bandenlabel en kies de beste banden voor jouw auto. 

Kies voor winterbanden als het kouder wordt

Ook in ons land zijn winterbanden verstandiger als de temperaturen onder de 7 °C zakken. Zo ben je altijd goed voorbereid op alle, vaak onverwachte, winterse omstandigheden. Laat bij de bandenwissel gelijk de bandenspanning controleren. Een goede bandenspanning is beter voor de veiligheid en het klimaat. Meer over bandenspanning en veiligheid in de winter? Bekijk de tips op geefjebandenlucht.nl.

Check je bandenspanning elke twee maanden

Autobanden moet je goed verzorgen. Maar hoe vaak moet je de bandenspanning meten? Check je bandenspanning elke twee maanden. Pomp er lucht bij als het nodig is. Zet een herinnering op de kalender, in je agenda of je telefoon.
 

Bandenspanning, we denken er niet aan...

...maar het is wel belangrijk.

Als je bandenspanning te laag is rijd je minder veilig.

Bovendien zijn goed gevulde banden beter voor je portemonnee.

En voor het milieu.

Autobanden lopen altijd langzaam leeg.

Het liefst als ze nog koud zijn.

Heb je al een stukje gereden en zijn je banden dus opgewarmd?

Tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op.

Zo rijd je veiliger, zuiniger en schoner!

Hoe meet je de juiste bandenspanning?

Je kunt het beste de bandenspanning checken wanneer de banden nog koud zijn. Heb je al 15 minuten of 5 kilometer gereden, tel dan 0,3 bar op bij de adviesspanning. Door het volgende stappenplan te volgen kun je de bandenspanning berekenen en meten. 

  1. Zoek in het instructieboekje van de auto, op de sticker in de deurstijl aan de bestuurderskant of het tankklepje de adviesspanning voor jouw type banden op.
  2. Check je bandenmaat op de zijkant van je band. Je kunt je bandenspanning ook opzoeken via de website watismijnbandenspanning.nl. 
  3. Vergelijk de maat van de band met die in de tabel over bandenspanning.

Maar hoe pomp je je banden op? Bekijk voordat je de banden gaat oppompen de instructievideo van Milieu Centraal.
 

Vind de juiste bandenspanning

Een (slimme) bandenpomp bij jou in de buurt

Je kunt een bandenpomp vinden bij een benzinepomp of wasstraat, maar er komen ook steeds meer (slimme) bandenpompen op andere plaatsen. Vind hier een bandenpomp bij jou in de buurt. 
 

Nieuwe banden nodig?

Vraag bij de autodealer of bandenspecialist naar het bandenlabel en kies de beste band voor je auto. Dan rij je veiliger, zuiniger, schoner en stiller. Op kiesdebesteband.nl staat meer informatie over de kwaliteit van autobanden en handige tips.