In Nederland zijn we al goed op weg met afval scheiden. Ruim de helft van ons afval leveren we gescheiden in. Van ons huishoudelijk oud papier en glas brengen we zelfs zo’n 75 procent naar de papier- of glasbak. Door het afval te recyclen, besparen we nieuwe grondstoffen, energie en geld.
Voor het produceren van nieuw aluminium is 20 keer zoveel energie nodig als het omsmelten van oud aluminium.
Bespaar CO2 en geld door afval te scheiden
Waarom moet je afval scheiden? En wat is eigenlijk het effect ervan? Door ons afval als grondstof te gebruiken, besparen we op onze primaire grondstoffen. Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat. De kwaliteit van gerecyclede materialen is, als we het op de juiste manier inzamelen en sorteren, vaak net zo goed.
Je kunt ook geld besparen door je afval te scheiden. Dit komt omdat je gemeente minder geld kwijt is aan het verwerken van het afval. Hierdoor gaat de afvalstoffenheffing van de gemeente omlaag. Afvalstoffenheffing is belasting die je betaalt, zodat jouw gemeente het afval ophaalt, afvoert en verwerkt. Recyclen heeft veel voordelen. Afval scheiden is namelijk goed voor het klimaat en jouw portemonnee.
Maak plastic, blik en drinkpakken recycleklaar
Voordat je plastic, blik (metaal) en drinkpakken (afgekort PMD) weggooit is het belangrijk om ze recycleklaar te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door verpakkingen niet in elkaar te stoppen voor je ze weggooit. En plastic flessen zo leeg mogelijk in te leveren. Hierdoor wordt PMD beter recyclebaar. Op recycleklaar.nl vind je allerlei tips om afval op de beste manier weg te gooien zodat er zoveel mogelijk kan worden gerecycled.
Scheid afval op de juiste manier
Je hebt vast wel eens getwijfeld over wat je in welke afvalbak moet gooien. Dat is niet zo gek, want de afspraken hierover veranderen zo nu en dan en verschillen per gemeente. Wist je bijvoorbeeld dat vette pizzadozen bij het restafval horen in plaats van bij het oud papier?
Gebruik de Afvalscheidingswijzer om te checken hoe je je afval moet sorteren. Lees meer over welk afval waar hoort op de website van Milieu Centraal. Benieuwd naar wat je al weet over het sorteren van afval? Test dan je kennis met de Afvalquiz.
Om je een beetje op weg te helpen heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken een Weggooiwijzer gemaakt. Dit zijn logo’s op verpakkingen van producten die aangeven waar je het moet weggooien. Zo kun je direct zien waar welke verpakking moet worden weggegooid.
Bewust omgaan met afval
Per dag produceren we ongeveer anderhalve kilo afval per persoon. Zelfs als we het grootste deel ervan recyclen, blijft het een grote berg afval. Om deze berg te verkleinen kun je bijvoorbeeld je eigen tas meenemen bij het winkelen. Ook kun je van tevoren bedenken hoeveel eten je wilt kopen, zodat je minder voedsel verspilt. Bekijk 10 tips om afval te voorkomen op de website van Milieu Centraal.
Groente en fruit kun je in de bak voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) doen, maar je kunt er ook je eigen compost van maken. Hierdoor spaar je energie, zorg je voor minder afval en maak je zelf voeding voor je planten.
Je hebt niet veel ruimte nodig om je eigen compost te maken. Heb je geen tuin of een klein balkon? Neem dan een composteertrommel of een wormenbak. Lees meer over hoe je een eigen wormenbak kunt maken op de website van Milieu Centraal.