Oma Najate en Wieke over Ten minste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot

De houdbaarheidsdatum: wat is het verschil tussen de THT- (ten minste houdbaar tot) en de TGT-datum (te gebruiken tot)? Wanneer kun je producten nog veilig eten en drinken als de datum is verlopen, en wanneer is het beter om het product niet meer te nemen? In deze aflevering van het Eet-team gaan Ciana en Robbert op zoek naar de antwoorden.

CIANA: Als ik dan de datum zie en het is THT of TGT en het is niet de datum van vandaag, 
dan zou ik het het gewoon weg knikkeren. 

ROBBERT: Hoi! Welkom bij het EET-TEAM. In deze serie gaan Ciana en ik op zoek naar alle antwoorden op jullie veelgestelde vragen over voeding en gezondheid. Iedereen denkt altijd maar overal verstand van te hebben, maar daar gaan wij achter komen en daar hebben we 5 minuten de tijd voor per aflevering.

CIANA: Ja! Daarna gaan wij praten met de Voedingscentrum expert om te horen wat
het goede antwoord is. Wat ga je zo doen met de lunch? 

ROBBERT: Een salade denk ik. 

CIANA: Echt waar?

ROBBERT: Ja! ’s Ochtends eten als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een… Vraag van Cadica uit Delft. Wat is het verschil tussen een THT en TGT-datum?  Wat kun je nog veilig eten na de houdbaarheidsdatum? Wat is het verschil tussen tenminste houdbaar en te gebruiken tot datum? 

CIANA: Oké. 

ROBBERT: Weet je dit?

CIANA: Nee, maar ik denk dat als je eten in blik hebt zitten, dat je het dan wel kan eten na de houdbaarheidsdatum, omdat er dan geen zuurstof bij komt.

ROBBERT: Ik ruik altijd aan dingen. Als jij een blik van 10 jaar geleden open maakt dan denk je: nou dat ruikt niet meer heel goed meer. Dan gooi ik het weg. Maar ik ben wel benieuwd wat het verschil is tussen THT en TGT. Ik denk het wel te weten, denk jij het te weten? 

CIANA: Nee, ik heb echt geen flauw idee. Voor mij zou het gewoon, als ik dan de data zie en het is THT of TGT en het is niet de datum van vandaag dan zal ik het gewoon weg knikkeren. 

ROBBERT: Ik denk tenminste houdbaar is tot ongeveer houdbaar, te gebruiken tot is tot dan en daarna niet meer. Wat kun je nog gebruik na, is… geconserveerd voedsel. 

CIANA: Wat zeg je dat chic! 

ROBBERT: Ja, zo ben ik!

CIANA: Voedsel in blik. Oké.

ROBBERT: En jij?

CIANA: Zelfde inderdaad. Oh… en eten wat uit de diepvries komt. Ik denk dat je dat ook nog wel even… ik gooi hem er even bij.

ROBBERT: Oké.

CIANA: Ja? Die was je even vergeten. Ik ga naar kamer 1 om te kijken wat Nederland denkt en we hebben onze reporter gevraagd wat zij weten over THT, TGT en de houdbaarheidsdatum.

ROBBERT: Ja! Ik ga naar kamer twee en dan ga ik praten met de raadgever, de oma, de sporter, de man die 20 kilo is afgevallen of de kok. We hebben 5 min de tijd en die gaan nu in! Google. Oké! Advies over THT en TGT… ten minste houdbaar tot… te gebruiken tot… Dat zou de kok wel kunnen weten… Oma ook wel… Ik ga voor oma, die weet alles! Dag, oma Najate!

OMA NAJATE: Hallo. 

ROBBERT: Hallo. Ik kom voor wijze raad. 

OMA NAJATE: Zeg het maar.

ROBBERT: Wat is het verschil tussen ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot?

OMA NAJATE: Ten minste houdbaar tot zijn dingen… die je wat langer kan gebruiken dan de datum die op de verpakkingen staat. En ten minste gebruiken tot is voor de producten die je moet gebruiken tot die datum en daarna niet meer.

ROBBERT: Niet meer?

OMA NAJATE: Niet meer.

ROBBERT: Dus ten minste houdbaar tot is voor iets langer…

OMA NAJATE: Ietsje langer ja.

ROBBERT: Bij te gebruiken tot moet je het daarvoor opeten?

OMA NAJATE: Ja!

MAN MET BLOUSE: TGT-datum? Ik weet niet wat dat is!

VROUW MET BRIL: TGV?

MAN MET T-SHIRT: Ten minste houdbaar tot…

JONGE VROUW MET VEST: TG…welke? TG of zoiets? 

MAN MET T-SHIRT: Ten minste houdbaar tot is volgens mij kwaliteit... datum...en? 

JONGE VROUW MET VEST: THT is tot wanneer je het mag… verkopen volgens mij. 

JONGE VROUW MET BRIL: Dat het houdbaar is tot die datum, maar dat betekent niet dat je het daarna niet meer kan eten. 

JONGE VROUW MET VEST: Dat is echt tot wanneer je het maximaal kan eten.

JONGE VROUW MET BRIL: En ten minste te gebruiken tot…

VROUW MET BRIL: Ten minste goed tot?

JONGE VROUW MET BRIL: Je moet gewoon goed kijken of je het nog kan eten… denk ik.

ROBBERT: Wat zijn de dingen die je wel kunt gebruiken na de houdbaarheidsdatum? Dingen uit blik?

OMA NAJATE: Dingen uit blik vind ik zelf een beetje eng. Maar bijvoorbeeld rijst en….eigenlijk ook groenten. Dat doe ik wel eens. Als de kleur nog goed is van aubergine en hij ziet er mooi, dan kan dat wel.

ROBBERT: Dan wel?

VROUW MET BLOEMENSHIRT: TGT is te gebruiken tot en dan kan je het niet meer eten. Bij een THT-datum kan je het eten of drinken wanneer je er aan ruikt en het is nog goed.

MAN MET BRIL: Vlees mag je niet eten. Als het THT is… dingen zoals rijst en pasta, die mag je wel eten na de datum.

ROBBERT: En eieren? Dat vraag ik mij altijd af… eieren?

OMA NAJATE: Bij ons in Marokko vulden we een teiltje met water en wanneer de eieren hierin gingen drijven, betekende dit dat de eieren niet zo vers waren. 

ROBBERT: Oh?

OMA NAJATE: Ja. En als ze zinken is het goed. 

ROBBERT: Oké! Super oma! Onwijs bedankt.

OMA NAJATE: Graag gedaan, Robbert.

ROBBERT: Dag.

OMA NAJATE: Dag Robbert! 

ROBBERT: Ah lekker, ik heb dorst.

CIANA: Ja, watertje? 

ROBBERT: Ja, lekker. Ik ben dus net bij mijn raadgever geweest, bij de oma.

CIANA: Oma? 

ROBBERT: Super leuk! Ik ben heel blij met oma, want die wist mij precies te vertellen wat ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot was. 

CIANA: En dat wisten jullie allebei?

ROBBERT: Ja.

CIANA: Ik wist dat niet en ik was trouwens niet de enige, he? Ze wist wel wat het verschil was, maar kan je de ene dan ook langer houden dan de ander? 

ROBBERT: Vlees en vis is te gebruiken tot en ten minste houdbaar tot was bijvoorbeeld: groente, macaroni, meel en dat soort dingen. Daar kan je het ook aan zien, dat is tenminste houdbaar. En je moet ernaar kijken en ruiken.

CIANA: Heb je ook nog gevraagd naar eten in blik?

ROBBERT: Ja.

CIANA: Volgens mij kan je dat wel langer bewaren. 

ROBBERT: Dat durft ze niet aan. Oké, ik ga naar Wieke.

CIANA: Ja.

ROBBERT: Wieke is onze expert. Even het verlossende antwoord vragen… en dan gaan we zien wat de score gaat worden.

CIANA: Ja…

ROBBERT: Doei, Ciana.

CIANA: Ja, veel plezier met je verlies incasseren.

ROBBERT: Lachen, lachen, lachen! Hoi Wieke!

WIEKE: Ja, hoi! 

ROBBERT: Onze voedingsexpert, onze deskundige. 

WIEKE: Ja.

ROBBERT: We hebben een vraag van Cadica uit Delft. Wat is het verschil tussen ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot?

WIEKE: Ten minste houdbaar tot staat vaak op lang houdbare producten, producten die buiten de koeling staan in de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan een potje pesto.  Bij die producten zegt de datum iets over de kwaliteit. Vaak kun je het nog wel eten na de datum.

ROBBERT: Oke.

WIEKE: Dan is het: kijk, ruik en proef en is het nog goed, dan kun je het vaak nog prima eten. Anders is het bij te gebruiken tot, daar zegt de datum wel iets over de veiligheid.  Daar kunnen vaak bacteriën in groeien en dan moet je aan bederfelijke producten denken zoals bijvoorbeeld: dit vlees of deze rauwkost salade. Dat zijn producten…

ROBBERT: Dus gesneden groente ook?

WIEKE: Ja! Gesneden groente is bewerkt, daar kunnen wel bacteriën in groeien en dat bederft wel snel en daar kun je ziek van worden. Dan is het advies: Eet het op voor de datum…

ROBBERT: En ongesneden groente dan? 

WIEKE: Ik heb hier bijvoorbeeld een peer, dat is dan fruit…

ROBBERT: Ja.

WIEKE: Hier zit een plekje op een met een kleine beschadiging met een beetje schimmel, 
dat kan je prima wegsnijden en de rest kun je nog eten.

ROBBERT: Dus weggooien hoeft niet?

WIEKE: Vertrouw op je zintuigen, dat is even een belangrijke. 

ROBBERT: Ik heb oma gesproken en oma vond blik eng…

WIEKE: Dit is dusdanig verhit dat er bijna niks in kan groeien. Deze kan je prima na de houdbaarheidsdatum eten, maar ook hier: Kijk, ruik, proef. Denk je het is nog prima? Dan kun je het eten…

ROBBERT: Dan is het goed. En melk? Zuivelproducten?

WIEKE: Ja, melk heeft ook een THT-datum… 

ROBBERT: Ja.

WIEKE: Melk wordt zuur als het bederft, daar word je niet gelijk ziek van, maar dan vind je het echt niet meer lekker en ga je het niet meer drinken.

ROBBERT: Ik dacht dus altijd dat je eieren buiten de koelkast moest bewaren. 

WIEKE: Eieren kun je het beste in de koelkast bewaren en dat komt doordat er een bacterie op kan zitten, Salmonella…heb je vast wel eens van gehoord? 

ROBBERT: Ja.

WIEKE: En die kan groeien buiten de koelkast, maar in de koelkast eigenlijk niet. Dus het is veiliger en je kunt het langer bewaren in de koelkast. 

ROBBERT: Kun je zeggen dat het beter is, als je je eten wilt bewaren, om het in de koelkast te doen? Of verschilt dit dan weer?

WIEKE: Ja, heel veel eten is goed te bewaren in de koelkast, zeker als je iets geopend hebt. De beste temperatuur is 4 graden en die kun je meten met een thermometer...

ROBBERT: Oké

WIEKE: Je legt hem op de onderste plank en als het 4 graden is heb je een prima temperatuur voor je koelkast. 

ROBBERT: En als je spullen invriest, hoelang is dat dan houdbaar? 

WIEKE: Dat kan wel maanden houdbaar zijn. Het kan wel zijn dat de kwaliteit achteruitgaat, maar vaak is het in de vriezer heel lang houdbaar. 

ROBBERT: Maar niet tot einde ter dagen toch?

WIEKE: Nou, je zult er niet ziek van worden, maar op een geven moment is het niet meer lekker en zitten er ijskristallen in. Je vindt het gewoon niet meer lekker.

ROBBERT: Oké… Dan heb ik antwoord op al mijn vragen. 

WIEKE: Oké.

ROBBERT: Dan ga ik Ciana vertellen dat ze ergens gelijk had, maar ook weer niet. Dank je wel! 

WIEKE: Ja, graag gedaan. 

TEKST IN BEELD: Ten minste houdbaar (THT) is de kwaliteit, daarna: kijk, ruik proef. Te gebruiken tot (TGT) is veiligheid: eet op vóór de datum of vries in. Wil je weten hoe lang een product houdbaar is? www.voedingscentrum.nl/houdbaarheidsdatum.

Voedingcentrum. eerlijk over eten. 

ROBBERT: We hebben je heel veel vertelt, maar wil je meer lezen over voedselveiligheid? Klik dan op de link in de beschrijving en vond je het nou een leuk filmpje? Geef ons een duimpje omhoog, abonneer je op ons kanaal en zet je belletje aan.

TEKST IN BEELD: Abonneer hier: 'Kanaal voedingscentrum' https://www.youtube.com/channel/UC2tWPxp6JO9jXBQ2WdEQvXg. 

Meer van het Voedingcentrum: 'BMI berekenen: hoe doe je dat? | Eet-team #1 | Voedingscentrum' https://www.youtube.com/watch?v=S40BQSvU3wA / 'Wat is het verschil tussen de THT- en TGT-datum?' | Voedingscentrum https://www.youtube.com/watch?v=vayYHaBLubY.