Willem en Saskia over de zonneboiler

Een warme douche voor het gezin met een zonneboiler

Hoi, ik ben Tijmen, ik ben Milan en ik ben Willem. Ik ben Saskia en wij willen onze ervaring met de zonneboiler delen (het gezin staat in de tuin voor het huis). (Korte animatie duurzame woning)

WILLEM: We hebben gekozen voor een zonneboiler (het huis is te zien op de achtergrond), omdat je met direct zonlicht ook rechtstreeks warm water maakt. Dat kun je achter me zien. Daar zitten drie van die grijze panelen. Dat zijn de zonnecollectoren. Het is begin april (Willem laat de meterkast zien). De zon schijnt goed. En je kunt nu al merken dat de zonneboiler z'n werk doet. Je ziet op dit moment dat de zonneboiler op het dak buiten 50 graden is (Willem wijst dit aan op een kastje aan de muur). Het buffervat zelf heeft een vattemperatuur van 33 en nu is hij al aan het rondpompen en warm water aan het maken.

WILLEM: Als je in de zomermaanden kijkt, is het één dag zon en daar kunnen we zeker twee dagen van douchen met z'n vieren, los van elkaar (Willem laat de badkamer zien). De jongens douchen vaak samen. We merken wel dat we iets makkelijker zijn om iets langer onder de douche te staan. De vaatwasser zit ook aan de zonneboiler vast (in de keuken). Waarom hebben we dat gedaan? Dat scheelt heel veel energie. Warm water gaat direct de vaatwasser in en hoeft niet meer verwarmd te worden. Let er wel bij op, niet elke vaatwasser kan dat hebben. Er moet in de voorschriften staan dat er een vaatwasser aangesloten mag worden op een warmwaterleiding.

WILLEM: Toen wij het systeem hebben aangelegd, was er nog geen subsidie (Willem aan de keukentafel met een kop thee). Ondertussen is het er wel, dus het wordt alleen maar interessanter om het te doen. Je terugverdientijd wordt natuurlijk verkort. Vraag naar referenties van de betreffende bedrijven. Waar hebben ze wat al gedaan, mag je kijken daar? Kun je mensen zelf die dat in gebruik hebben vragen naar hun ervaringen? Ik zou wel als je met zo'n bedrijf zit van hun willen weten wat het beste past bij je eigen situatie. Durf te vragen!