Sylvia over spouwmuurisolatie

Comfortabeler wonen met spouwmuurisolatie

Sylvia over spouwmuurisolatie

SYLVIA: Hoi, ik ben Sylvia. Ik wil graag m'n ervaring met spouwmuurisolatie delen (korte animatie duurzame woning). Toen ik dit huis kocht, heb ik erg veel last gehad van koude muren en tocht in de woning. Dat ben ik gaan googelen en toen kwam ik vanzelf op spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie uit. Ik ben voor de spouwmuurisolatie gegaan. M'n budget was niet zo heel hoog toen ik het huis heb gekocht. En dat was de goedkoopste investering. Normaal is het tussen de drie en de vijf jaar dat je de investering terugverdient. Voor mij was de schatting zo ongeveer vier jaar.

SYLVIA: Toen het isolatiebedrijf kwam, hebben ze per gevel twee gaten geboord in de muur (voorbeeld van een bedrijf dat onderzoekt wat de staat is van een spouwmuur). Met een endoscoop, dat is een soort cameraatje, kunnen ze kijken in de spouw of je spouw geschikt is en wat voor product daar het beste bij zou passen. Ik kon kiezen uit de parels, uit de wol en uit de pur (Sylvia laat aan de tuintafel de opties zien). Mijn spouw was gewoon normaal en een normale breedte en daar voldoet wol prima bij. En het was een goedkoper product dan de parels. Het isoleren van de spouwmuur gaf op zich weinig rotzooi. Het enige wat er kon gebeuren, was dat er een pluimpje wol uit het gaatje kwam, maar dat ruimen ze allemaal netjes op. Toen ik al die gaten in m'n muur zag schrok ik wel. Per vierkante meter wordt er ongeveer één gat geboord waardoor ze het isolatiemateriaal in de spouw spuiten (voorbeeld van het aanbrengen van de isolatie). Maar zoals je ziet, zijn ze weer netjes gedicht en zie je er helemaal niks meer van.

SYLVIA: Eerst dacht ik dat de spouwmuurisolatie een hele dag zou duren maar uiteindelijk viel het mee en hoefde ik maar een halve dag vrij te nemen want met een halve dag was het klaar. Ik heb weleens verhalen gehoord dat mensen vochtproblemen hebben als ze de spouwmuren hebben geïsoleerd, maar daar heb ik absoluut geen last van. Als ik een kruipruimte had, konden ze dat gewoon goed ventileren en zoals je ziet, heb ik een prima kruipruimte (Sylvia springt in de kruipruimte). Voor mijn woning was de spouwmuurisolatie maar 700 euro (Sylvia staat op het dak). Dit komt omdat ik een tussenwoning heb en maar twee gevels heb. Ik zou zorgen dat je meerdere adviseurs op locatie laat komen kijken naar je spouwmuur (terug in de woonkamer), zodat je meerdere offertes hebt die je kunt vergelijken. Ook zou ik goed kijken naar referenties op hun website of wat dan ook gewoon op Google en dan ook kijken of ze gecertificeerd zijn en dat ze gekeurd worden door een onafhankelijke partij.