Preloved Fashion Fair maakt unieke tweedehands items shoppen extra makkelijk!

Tijdens de Preloved Fashion Fair bundelen verschillende winkels in Utrecht en omgeving hun krachten om meer mensen kennis te laten maken met het winkelen van tweedehands kleding. Zo kun je ontdekken hoe makkelijk het is om unieke en hippe items te vinden die passen bij jouw stijl en daarnaast ook nog eens duurzaam zijn. De Preloved Fashion Fair wordt voor het eerst gehouden in Utrecht en gaat van start op 20 september en duurt tot 15 november 2021.

Het kopen van tweedehands kleding staat in de spotlights tijdens de Preloved Fashion Fair. Door te laten zien hoe uniek deze kleding is en waar je deze kunt shoppen, nodigt de organisatie deelnemers uit om in de verschillende winkels op zoek te gaan naar verrassende aanwinsten. Het vinden van unieke items die passen binnen jouw stijl is namelijk makkelijker dan je denkt!

De deelnemende tweedehands winkels van deze eerste editie van de Preloved Fashion Fair liggen in de binnenstad van Utrecht en omgeving. Via een kaart op prelovedfashionfair.nl kun je de winkels gemakkelijk vinden en zo jouw route bepalen. Ook zijn er tijdens de Preloved Fashion Fair prijzen te winnen. Daarvoor is het belangrijk dat je je aanmeldt op de website en de QR-code die je bij je aanmelding krijgt meeneemt tijdens het winkelen.

Met de Preloved Fashion Fair speelt de initiatiefnemer, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, in op de groeiende behoefte om duurzamer te leven en de vraag hoe je dit kunt doen. Door deze positieve ontwikkeling wint ook tweedehands kleding onder meerdere generaties aan populariteit. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders gemiddeld 7 tweedehands kledingstukken in hun kast hebben hangen? [1] Ook steeg het aantal Nederlandse tweedehands winkels in 2020 met gemiddeld 7% [2]. De vraag naar tweedehands kleding wordt dus steeds groter.

Tweedehands kleding kopen is voor sommige mensen nog een beetje onwennig. Vooroordelen zijn dat het ingewikkeld is om items te vinden of dat het suffe kleding is. Jammer! Preloved fashion is goedkoper, hip, divers en items in je maat en stijl zijn eenvoudig te vinden. Daarnaast doe je ook veel goed voor het milieu en klimaat. De kledingindustrie is namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het maken van nieuwe kleding is de grootste vervuilende factor van de kledingindustrie. Er is veel energie en water nodig om de kleding te maken. Voor de productie van slechts één nieuw T-shirt is bijvoorbeeld 2.700 liter water nodig. Daar kun jij 2,5 jaar lang elke dag je drinkfles tot de rand toe van vullen.

In de keuze voor waar en hoeveel kleding je koopt, kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu en klimaat. Door minder kleding of tweedehands kleding te kopen doe je dus al veel goed. Tweedehands kleding is namelijk al een keer geproduceerd en vaak nog goedkoper dan nieuwe kleding. Ook is de kwaliteit vaak beter dan die van fast fashion en zijn de items uniek.

De Preloved Fashion Fair is onderdeel van de klimaatcampagne van de Rijksoverheid onder de naam ‘Iedereen doet WAT’. Ga voor meer informatie of om je aan te melden naar prelovedfashionfair.nl en duik in wereld van preloved fashion!