NVDE-rapport: al twee miljoen huizen betaalbaar verduurzamen

Het rapport van klimaatpartner NVDE, waaruit blijkt dat nu al twee miljoen huishoudens betaalbaar verduurzaamd kunnen worden, werd positief ontvangen. De focus lag op wat wél kan en dat lijkt een schot in de roos. Directeur Olof van der Gaag vertelt. 

Vergroot afbeelding Open energie dag
Beeld: ©NVDE

Wat is de kern van jullie verhaal?
“Dat er al best veel wél mogelijk is. Als ik mensen soms hoor praten over de energietransitie, dan lijkt het alsof niemand er zin in heeft en deze onbetaalbaar is. Dit is niet waar. Honderdduizenden mensen zijn hun huis al aan het verduurzamen en wij hebben onderzocht dat twee miljoen mensen dat al op een betaalbare manier kunnen doen. Kijk naar de hoge aardgasprijs. Met een CV ben je een dief van je eigen portemonnee. Aardgas is op dit moment duurder dan een euro per kuub. Dat is geen recept voor een betaalbare energierekening. Juist nu isoleren of een warmtepomp installeren, helpt zowel het klimaat als de portemonnee. Als je overstapt op duurzame alternatieven, bespaar je uiteindelijk geld.”

Dus de boodschap moet ook zijn dat er wat te halen valt?
“Mijn ervaring is dat het financiële aspect belangrijk is. De isolatiesubsidie en een verandering in de energiebelasting maken een groot verschil. Voor meer dan een half miljoen huizen wordt dan ook een volledige warmtepomp (dus echt gasloos wonen) rendabel. Dat is opvallend en opbeurend en eigenlijk best eenvoudig. Mensen die de hele dag bezig zijn met de  energietransitie vinden deze financiële component soms jammer en dat begrijp ik. Het duurzaamheidsargument is belangrijk, maar voor de meeste mensen (nog?) niet doorslaggevend. Uiteraard hebben we deze pioniers wel nodig. Dit groepje koplopers loopt voor de troepen uit. Zij zorgen voor het begin van een markt waardoor bedrijven uit mijn achterban gaan investeren en innoveren. Dan wordt de transitie goedkoper en gaat die sneller.”

Wat doet de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE)?
“De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is dé organisatie van ondernemers in duurzame energie in Nederland. De activiteiten voor hernieuwbare energie bij meer dan 6000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim € 41 miljard en meer dan 250.000 werknemers. De organisatie maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. Ongeveer twee derde van de hernieuwbare energieconsumptie in Nederland wordt door NVDE-leden opgewekt, van windenergie op zee tot geothermie en zonnevelden. Ze verzorgen bij elkaar de energievoorziening voor miljoenen Nederlanders en doen onderzoek en advieswerk. De NVDE vertegenwoordigt de helft van de isolatiemarkt en leverde ruim veertig procent van de elektrische auto’s die er in Nederland rijden.”

Waarom is de NVDE klimaatpartner geworden?
“Eenduidige communicatie over wat mensen zelf kunnen doen aan klimaat en duurzaamheid is belangrijk. Het is heel goed dat de overheid hier een hoofdrol in speelt, in nauwe samenwerking met bedrijven die de transitie uitvoeren. De NVDE is al vanaf de start betrokken bij de Iedereen doet WAT-campagne en was initiatiefnemer van een hieraan voorafgaande campagne over duurzame warmte. De NVDE organiseert naast haar communicatie richting professionals ook publieksactiviteiten, zoals de eerste Open Energiedag op 11 september 2021, en Green Energy Day.”

Op 11 september organiseren jullie de Open Energiedag 2021. Waarom? 
“Bij 46 duurzame energieprojecten gaan de deuren open voor het publiek. We doen een poging duidelijk te maken wat er gebeurt bij die energietransitie. Het programma verschilt per locatie en is te vinden via www.daarkrijgjeenergievan.nl. Iedereen is welkom om te komen kijken wat er nou precies gebeurt achter je stopcontact of de thermostaat. En we staan open voor kritische vragen, omdat we willen weten wat er speelt. Daar kunnen we van leren.”